Gondok vannak a Pfizernél: Idén csak a felét tudják legyártani a beígért vakcináknak

Nem tudják tartani az ütemet.

Az amerikai gyógyszergyártó még az idén 100 millió dózist szeretett volna legyártani a német BionNtech céggel közös fejlesztésű vakcinájukból, de a tervezett mennyiségnek csupán a fele készült el.

Az oltás, amely a gyártó kutatási adatai szerint 95%-os hatékonyságot mutat fel a Covid-19 betegséget előidéző új típusú koronavírus ellen, azért nem gyártható a tervezett ütemben, mert

nem sikerült megfelelően kiépíteni a gyártáshoz szükséges anyagszállítási láncot.

A cég szóvivője csütörtökön a Wall Street Journalnak elmondta, ennek létrehozása tovább fog tartani, mint ahogy azt előzetesen remélték. Emellett az egyik klinikai vizsgálat adatai is a vártnál később érkeztek be a céghez, valamint az oltás gyártásához szükséges alapanyagokhoz is lassabban jutott hozzá a cég, mint ahogyan tervezték, idézi a Reuters a szóvivőt.

A Pfizer november végéig ragaszkodott ahhoz, hogy még az idén legyártsák a tervezett 100 millió dózist a vakcinából, utoljára azonban már csak ű

50 millió legyártott dózisról számoltak be

Ettől függetlenül abban reménykednek, hogy 2021-ben képesek tartani magukat eredeti tervükhöz és egymilliárddózist állítanak elő az oltóanyagból, amelyből egyébként személyenként két dózis szükséges ahhoz, hogy védettséget biztosítson az új típusú koronavírus ellen.

Azzal kapcsolatban is kérdések merültek fel, hogy az oltóanyag korábbi gyártása során felhasznált egyes összetevőinek minősége nem kifogásolható-e, erre azonban a gyártó egyelőre nem reagált.

A vakcinát az Egyesült Királyságban már engedélyezték, az Egyesült Államokba pedig várhatóan december közepén érkezik az oltóanyag. Ott az év végéig 6,4 millióan kaphatnák meg ezt az oltást, a Modena fejlesztését pedig 12,5 millióan.

Oroszországban és Kínában már saját fejlesztésű vakcinákkal oltanak.

(zdf.de nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri)

Valódi Hírek