A COVID-válság miatt a malária áldozatainak száma is több tízezerrel emelkedett

A malária leginkább a gyerekek életét veszélyezteti.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint az idén több tízezerrel növekedett a malária áldozatainak száma a tavalyi évhez képest a koronavírus-járvány miatt, mert a világ az utóbbival van elfoglalva, így a maláriás betegekre nem fordul elég figyelem.

A malária ellen küzdő egészségügyi szolgálatok a pandémia miatt folyamatosan akadályokba ütköznek munkájuk ellátása során, ennek következményeként

„akár százezerrel is több lehet a maláriában elhunyt betegek száma”

– mondta Pedro Alonso, a WHO malária programjának vezetője, hozzátéve: a várható halottak nagy része főként a gyerekek közül fog kikerülni.

Egy hétfőn nyilvánosságra hozott WHO riport szerint 2019-ben kereken 409 ezer ember halt meg maláriában, közülük is a legtöbben Afrikában. A WHO afrikai vezetője, Matshidiso Moeti azt mondta „felháborodást kellene kiváltson, hogy egy kezelhető és elkerülhető betegség évente majdnem 400 ezer ember halálát okozza.”

A WHO adatai szerint az új típusú koronavírusban eddig mintegy 1, 45 millió ember halt meg 2020-ban, de ha nem történtek volna világszerte drasztikus intézkedések, a szám ennek többszöröse lenne.

(zdf.de)

Valódi Hírek