Megkínozta a koronavírus Pikó Andrást: Napokig fuldoklott, halálfélelemmel küzdött

Józsefváros polgármestere gyötrelmes napokon van túl.

Interjút adott a 168 Órának a koronavírus-fertőzésből frissen felgyógyult Pikó András, a VIII. kerület polgármestere. Ebben többek között arról beszélt, hogy miképp élte meg a betegség miatt kórházban töltött időszakot.

Pikó tapasztalatai alapján megerősítette azt, hogy a koronavírus-fertőzésből hosszú ideig tart felépülni.

Amikor a kórházból kiengedtek, nehezen jártam. Úgy jöttem ki a kórteremből, hogy ide nekem a világot.

Mire az autóba beszálltam, lépni is alig tudtam

– mondta.

A józsefvárosi polgármester a Szent László Kórház infektológiáján lábadozott a betegségből. „Volt egy-két nap, amikor esélyem volt arra, hogy áttolnak az intenzív osztályra. De ezt megúsztam. Szokatlan csak az volt, hogy oxigénmaszkban töltöttem két hetet” – mesélt kórházi tapasztalatairól a politikus.

Mint mondta, oxigénmaszk nélkül mindössze 15-20 másodpercet tudott beszélni, mivel anélkül alig kapott levegőt.

Kínzó, gyötrelmes érzés, pláne úgy, hogy halálfélelmed van.

A kettő együtt: a fuldoklás, kombinálva a lelki félelemmel, okozott néhány gyötrelmes napot” – mondta a VIII. kerületi polgármester.

A politikus úgy látta, hogy ugyanolyan ellátásban részesültek a civil betegek is, mint ő. Szerinte a legnagyobb veszélyben az egészségügyi dolgozók vannak, mert könnyen megfertőződhetnek a kórházi körülmények között, az egészségügy pedig „pengeélen táncol” jelenleg.

A fertőzésből felgyógyult polgármester sokat beszélt kórházi tartózkodása alatt az ott dolgozókkal. Úgy látja, sokan vívódnak a külföldre távozás és az itthoni betegek ellátása között — sokan csak a hivatástudatuk miatt maradnak itthon, holott a körülmények is a megbecsülés is arra késztetné az egészségügyi dolgozókat, hogy külföldön vállaljanak munkát.

A VIII. kerületi polgármester arról is beszélt, hogy a kormány a járványra hivatkozva jelenleg az önkormányzatokat fosztja ki.A józsefvárosiak zsebéből lopják ki az utolsó filléreket. Az ő lakásaikat nem tudjuk felújítani, nekik nem tudunk támogatást, segélyt adni.

Ha durván akarok fogalmazni, amit a Fidesz most csinál, utólagos választási csalás.

Anyagi eszközökkel, jogalkotással akarják felülírni a 2019-es választások eredményét” – jellemezte a jelenlegi helyzetet Pikó András.

(168 Óra nyomán)

(Címlapfotó: 24.hu)

Valódi Hírek