Hidegre tennék Nicolas Sarkozy-t — akár tíz évet is kaphat korrupcióért

Elmegy a tárgyalásra, mert harcos természet.

Nicolas Sarkozy, volt francia elnök most még csak korrupciógyanú miatt kerül a vádlottak padjára, de lehet, hogy nem ez lesz az egyetlen per ellene.

A per történelmi jelentőségű lesz: Sarkozy az ügyvédjével, Thierry Herzoggal együtt kell, hogy bíróság elé álljon; a vád korrupció és hatalommal való visszaélés.

A két 65 éves vádlottra akár tíz éves börtönbüntetés és egymillió eurós pénzbüntetés várhat.

A párizsi per, amely várhatóan december 10-ig tart majd, példátlannak számít, hiszen ilyen súlyos váddal még nem állt volt elnök bíróság előtt. Más ügyekben persze előfordult ilyesmi: Jacques Chriac-ot, aki Sarkozy előtt töltötte be az elnöki posztot, 2011- ben két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték hűtlen kezelés és bizalommal való visszaélés miatt.

Chirac-nak az akkor egészsége megromlása miatt nem kellett a bíróság elé járulnia, Sarkozy viszont nem akarja megúszni az eljárást; azt mondta, hogy

„egyszerűen harcos természetem van. Elmegyek a tárgyalásra. Megválaszolok minden kérdést”.

Ettől függetlenül nem biztos, hogy a per megszakítások nélkül fog lezajlani. Egy másik vádlott, a 73 éves jogász Gilbert Azibert egészségügyi okokra hivatkozva kért halasztást, amelyre vonatkozó kérvény beérkezését a bíróság meg is erősítette.

A párizsi büntető törvényszék 32. kamarája előtt most egy bonyolult ügyről lesz szó, mely Sarkozy leköszönése után, köztársasági elnöki immunitása elvesztését követően került az ügyészség fókuszába.

A vád az, hogy 2014 elején Sarkozy állítólag az ügyvédje segítségével egy másik bírósági ügyre vonatkozó titkos információkat próbált megszerezni.

Azibert akkor a legfelsőbb bíróságnál dolgozott főügyészként, így lehetett hozzáférése azokhoz a dokumentumokhoz, amelyek Sarkozy-nek kellettek. A volt elnök ezért cserébe állítólag azt ajánlotta neki, hogy monacoi pozícióhoz fogja hozzásegíteni.

A vádakat lehallgatott telefonbeszélgetések alapján emelték, azonban ezeknek használatának jogszerűségéről hosszas vita folyt, melynek során Sarkozy a telefonjának lehallgatását botrányosnak nevezte. „Ha Putyin úr világában lennénk és így viselkednének — de mi az emberi jogok országában vagyunk” -mondta BFMTV-nek.

Sarkozyt és Herzogot, az ügyvédjét arról fogja kérdezni a bíróság, hogy miért „Paul Bismuth” álnéven vásárolt mobiltelefonkészüléken folytatták beszélgetéseiket. Ezeket a telefonokat annak idején azért hallgatták le, mert felmerült a gyanú, hogy Sarkozy Líbiából kap pénzeket a 2007-es választási kampányához; Sarkozy akkor pedig pont a polgári jogok fontosságával kampányolt a szocialista jelölt, Ségolene Royal ellen.

(stern.de)

(címlapkép: dpa)

Valódi Hírek