A kormánynak hála egy év alatt 72 ezer nyugdíjas csúszott szegénysorba Magyarországon

A Fidesz kormányzása óta az elszegényedett idősek száma a duplájára emelkedett.

A tavalyi évben nagymértékben nőtt az elszegényedő nyugdíjasok köre. A KSH Háztartások életszínvonala kiadvány adatai szerint a folyamat megállíthatatlan: fokozatosan romlik a nyugdíjasok helyzete a relatív jövedelmi szegénység alapján.

Relatív jövedelmi szegényeknek azokat nevezi a statisztika, akiknek jövedelme nem éri el a medián ekvivalens jövedelem 60 százalékát, vagyis a szegénységi küszöböt. 2019-ben ez az összeg 13 százalékkal magasabb volt az előző évinél, 105 259 forint a 2018-as 93 312 után.Vagyis aki ennél a

105 259 forintnál kevesebb jövedelemből gazdálkodik hónapról hónapra, azt a statisztika is szegénynek tekinti.

A nyugdíjasok közül pedig egyre többen kerülnek ebbe a körbe, hiszen a 2018-ban regisztrált 10,9 százalék után 2019-ben már a legidősebbek 14,3 százaléka volt jövedelmi szegény.

Tehát egy év leforgása alatt kiugró számú,

72 ezer nyugdíjas csúszott szegénysorba Magyarországon.

A helyzet drasztikusságát mutatja az is, hogy 2010-ben a nyugdíjasok között a jövedelmi szegények aránya még csak 4,6 százalék volt.

Bár a KSH adatai szerint 293 000 főre tehető a jövedelmi szegénységben élő nyugdíjasok száma, szigorúan az ellátások nagyságát tekintve ennek többszöröse lehet az érintettek köre – írja a Privátbankár. A Magyar Államkincstár adatai alapján ugyanis

közel 580 ezren vannak azok, akik havonta a szegénységi küszöbértéknél kevesebb, legfeljebb 100 ezer forintnyi összeget kapnak az államtól nyugdíjként.

Az eltérő adatok hátterében a nyugdíjaskorú munkavállalás állhat. A kevés nyugdíj mellé jövedelemként a munkabér is beleszámít, bár ez nem olyan mértékű, hogy a jövedelmi szegénységi arányon, és ezáltal a nyugdíjasok helyzetén, érdemben javítani tudjon.

A nyugdíjasok növekvő elszegényedése két dologra vezethető vissza a portál szerint: részben az inflációhoz kötött nyugdíjemelés, részben pedig a bérek elmúlt néhány évben regisztrált gyors ütemű növekedése áll a háttérben.

(Privátbankár nyomán)

(Kiemelt kép: Getty Images)

Valódi Hírek