Fej-fej mellett az orosz és kínai COVID-vakcina fejlesztése, vajon melyiket szerezzük be előbb?

A kínaiból már egymillió embert beoltottak, de az orosz is hatékonynak bizonyult.

A második orosz vakcinával, az EpiVacCoronával beoltott összes önkéntesnél kimutatták az antitesteket – közölte az oltóanyagot kifejlesztő novoszibirszki Vektor kutatóközpont az Interfax hírügynökséggel.

A Vektor tájékoztatása ugyanakkor rámutatott, hogy a tömeges tesztelés fázisába csak ezen a héten került oltóanyag által nyújtott védelem hatékonyságát csak a posztregisztrációs vizsgálatok előzetes és végleges következtetéseinek levonása után lehet értékelni.

A kutatóközpont szerint az eddigi tesztelés során

mellékhatások nem jelentkeztek,

csak hat önkéntes panaszkodott az oltás helyén fellépő, múló fájdalomra.

A Vektor közölte, hogy az év végéig 50 ezer adag vakcinát fog kibocsátani és eddig 25 ezer dózist gyártott le. A tömeggyártás várhatóan jövőre indul be. Korábbi tájékoztatás szerint az EpiVacCorona 2-8 fokos hőmérsékleten tárolandó.

Ezzel párhuzamosan a kínai vakcinák teszteredményei is jónak bizonyulnak. A CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna beszámolója szerint

mintegy egymillió embert oltottak be

a kínai Sinopharm által kifejlesztett kísérleti vakcinával

Kína sürgősségi programjának keretében, amelyet júliusban indítottak el. A kísérleti vakcinák közül hármat alkalmaznak a fertőzés veszélyének különösen kitett emberek körében.

Liu Csing-csen – a két vakcinát is fejlesztő Sinopharm elnöke – egy szerdán megjelent interjúban elmondta: a sürgősségi program keretében beoltott emberek egyikénél sem figyeltek meg súlyos mellékhatást, és senki sem fertőződött meg koronavírussal. Hozzátette, mindkét oltóanyagból

fejenként két dózisra van szükség a védettség kialakulásához.

A kísérleti vakcinák jelenleg a klinikai tesztek harmadik fázisában tartanak, a tesztelést csaknem 60 ezer emberen végzik külföldön, egyebek mellett az Egyesült Arab Emírségekben, Brazíliában, Peruban és Pakisztánban.

(MTI nyomán)

(Kiemelt kép: Getty Images)

Valódi Hírek