Gulyás Gergely: A magyar sajtó szabadabb, mint valaha, Sorostól pedig nem tűrünk kioktatást

Kormányinfó Gulyás módra.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ma megtartotta az elmúlt hét történéseit összegző kormányinfót. A kancelláriaminiszter így többek közt arról is beszámolt, hogy a magyar kormány miért vétózta meg az Európai Unió következő hétéves költségvetését.

A miniszter azt látja, hogy az unió tisztségviselői olyan féltételeket állítottak Magyarországgal szemben, amelyek teljes mértékben elfogadhatatlanok. Gulyás úgy véli, hogy

a brüsszeli vezetők a bevándorlást támogató országokat tekintik mintának.

A magyar kormány

elkötelezett a jogállamiság elvei iránt

a kancelláriaminiszter szerint. Kiemelte, hogy ebbe tartozik a bíróságok függetlensége és a sajtószabadság is – ez utóbbi szerinte a Fidesz kormányzása alatt sokkal jobban érvényesül, mint a korábban regnáló szocialista kormányok idején.

A miniszter kijelentette, hogy Magyarország a rendszerváltás óta a jogállami normák alapján működik. Gulyás párhuzamot vont Soros György és az ellenzék kormánnyal szembeni „támadása” mögött.

Soros Györgytől semmilyen kioktatást nem fogunk elfogadni

– ecsetelte Gulyás. Szerinte a magyar kormány nem fog engedni a zsarolásnak, és kitart a bevándorlással kapcsolatos álláspontja mellett.

A miniszter jelezte, hogy bár jelenleg a gazdaság hanyatlik a koronavírus-járvány miatt, jövőre már beindul a növekedés. Úgy vélte, hogy

a kormány a sikeres gazdálkodásának köszönhetően tud most hitelt felvenni.

A kancelláriaminiszter elmondta, hogy a magyar kormány hozzájárulása nélkül nem fogadhatja el az EU a költségvetéssel és az uniós mentőalappal kapcsolatos tervezetet. Az Európai Unió által szorgalmazott mentőcsomag emiatt viszont nem léphet hatályba.

A magyar kormány abban érdekelt, hogy minél előbb pénzhez jussanak az államcsőd közelében lévő dél-európai tagállamok, ezért

ha van olyan megoldás, amivel a jogállami feltételrendszer kikerülhető, akkor az támogatható számunkra

– jelentette ki Gulyás, utalva ezzel arra, hogy a magyar kormány csak akkor fogadja el az Európai Unió következő hétéves költségvetését, ha az nem lesz a jogállamisági feltételhez kötve.

Gulyás beszélt továbbá arról is, hogy december-január magasságában várják a járvány tetőzését, jelenleg viszont nincsenek pontos prognózisok erre vonatkozóan. Azt viszont kiemelt, hogy a kormány nem szeretné bezárni az általános iskolákat.

Elmondása szerint az egészségügyi ellátás továbbra is bírja a terhelést, és akkor is lesz elegendő intenzív ágy, ha négyszer ennyi fertőzött beteg kerül kórházba. Bejelentette: holnap, azaz pénteken kezdik tesztelni a szociális intézmények dolgozóit, jövő hétfőn pedig a tanárokat, egészségügyi, óvodai és bölcsődei dolgozókat. Ebbe a egyetemi hallgatók is besegítenek.

(24.hu/Telex nyomán)

(Címlapfotó: Facebook/M1 Híradó)

Valódi Hírek