FRISS: Angela Merkel máris úgy beszél az EU és az USA kapcsolatáról, hogy szóba sem hozza Trumpot

Németországban nem kérdés, hogy ki nyerte az amerikai elnökválasztást.

„Németország és Európa készen áll arra, hogy nagyobb szerepet vállaljanak a transzatlanti kapcsolatokban” – idézi a Politico Angela Merkel hétfőn Berlinben tartott beszédét, amelyben többek közt a nemrég amerikai elnöknek választott Joe Bident is méltatta.

A német kancellár úgy nyilatkozott, hogy „mi németek és európaiak tudjuk, hogy ebben a kapcsolatban a XXI. században több felelősséget kell vállalnunk.

Amerika a legközelebbi szövetségesünk és az is marad,

de többet vár tőlünk, méghozzá jogosan. Ezen fogunk dolgozni.”

Merkel Barack Obama kormányzása idején gyakran találkozott az akkor alelnökként dolgozó Bidennel, és dicsérte „évtizedes” tapasztalatát a bel- és külpolitikában.

Ezzel szemben ötperces beszédében Donald Trump, leköszönő elnök szóba sem került. Merkel Trumphoz fűződő kapcsolata ugyanis ingatag lábakon állt. Trump rendszeresen kritizálta Merkelt, amiért Németország nem költ többet a védelemre, de panaszkodott Németország Egyesült Államokkal szembeni kereskedelmi többletére is.

„Az Egyesült Államok és az EU tagját képező Németország, együtt kell, szembenézzenek a mostani idők kihívásaival” – mondta Merkel a kulcsfontosságú témáként a világjárványt, a klímaváltozást, a terrorizmus elleni harcot és a szabadkereskedelmet felsorolva.

(politico.eu)

(Kiemelt kép: Reuters.com)

Valódi Hírek