Fontos: Hiánypótló videóban szivárványcsaládok és szakértők válaszolnak az arctalan gyűlölködésre (+videó)

Nekünk volt bátorságunk válaszolni, neked legyen bátorságod végiggondolni” – üzenik.

Gyűlölködő, bántó, névtelenül feltett kérdésekre válaszolnak szivárványszülők és szakértők a Háttér Társaság és a szivárványcsaládok közösség által készített kampányvideójában, amelynek célja, hogy jobban megismertessék magukat és jogi problémáikat a társadalommal.

A kampányban szivárványszülők és szakértők (pszichológus, családterapeuta, bölcsődei nevelő, pedagógus, szociológus) válaszolják meg a névtelenül, interneten keresztül feltett, gyakran gyűlölködő kérdéseket.

Ezzel beszélgetést szeretnének indítani a társadalomban a családokról és egyben

el akarják oszlatni a szivárványcsaládokkal kapcsolatos leggyakoribb félreértéseket.

A kampányt időzítése kapcsolódik az elmúlt hónapok eseményeihez, különös tekintettel az alaptörvény-módosítási javaslattal, amely kimondja, hogy az anya nő, az apa férfi, illetve az egyedülállók örökbefogadását kötné Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár belátásához.

A videóban a leggyakoribb felvetések egyikére, a nemi szerepek betöltésére is választ kapunk. „Mi mindketten fiúk vagyunk, mind a ketten apukák vagyunk” – válaszol Hanol Ádám. Párja, Pál Marci hozzáteszi, ők minden szerepben egyformán helyt állnak és

számukra az a legfontosabb, hogy a legjobbat adják közösen nevelt kisfiúknak.

A fiúk jelenleg talán a legismertebb szivárványszülők az országban, mindennapjaikat több tízezren követik a közösségi oldalakon. Sosem csináltak titkot abból, hogy a hétköznapjaikba való betekintéssel szeretnék megismertetni és elfogadtatni az embereket a szivárványcsaládokkal.

A kampány kitér a szakemberek véleményére is. A megkérdezett pedagógusok tapasztalatai szerint egy kisgyerek inkább abban az esetben igényel sokkal több figyelmet, ha a családi körülményei zaklatottak, és nem akkor, ha szivárványcsaládban él vagy nő fel.

A videóban elhangzott az is, hogy sokan a keresztény értékrendre és a Bibliára támaszkodva támadják a szivárványcsaládokat, elfeledve a szentírás egyéb tanait, ez esetben kifejezetten a „ne ítélj, hogy ne ítéltess” passzust.

Az, hogy keresztényként az emberek esetleg azt gondolják, hogy

a homofóbia az egy előírás, azt gondolom, ez tévedés.”

– mondja Takács Judit szociológus, az MTA doktora.

Elmondta,

a gyermek boldogsága elsősorban nem azon fog múlni, hogy a szülei melegek-e.

Sokkal inkább a szeretetteljes kapcsolaton, a szülői elfogadáson. „Ha egészséges családképről beszélünk, a gyereknek azt kell megtanulnia, ki az, aki törődik vele és ki az, akire számíthat” – teszi hozzá Takács.

A videó kitér arra is, hogy nincsen olyan megbízható kutatás, amely alátámasztaná, hogy az azonos nemű párok által nevelt gyerekek később a saját nemükhöz fognak vonzódni.

A szivárványszülők leginkább azt szeretnék, ha a gyermeküknek ugyanazok a lehetőségei lennének, mint minden más gyermeknek. Hiszen

„négy fal közt nem lehet szeretni.”

A videó készítői azt üzenik a kommentelőknek, hogy ha nekik volt bátorságuk válaszolni a kérdésekre, legyen mindenkinek bátorsága végiggondolni, mi a legfontosabb egy gyereknek.

(A család az család nyomán)

(Kiemelt kép: Háttér Tásaság/Youtube)

Valódi Hírek