Manfred Weber: Nem kell félnie a jogállami feltételektől annak, akinél jogállam van

A Néppárt vezetője súlyosan elmarasztalta Orbán vétóját.

A nemzetközi sajtó sem tudott szó nélkül elmenni amellett, hogy Magyarország és Lengyelország hétfőn, EU-nagyköveteken keresztül jelezte az Európai Tanácsban, hogy megvétózzák a mintegy 1.8 trillió eurós hétéves EU-költségvetés, és a 705 milliárdos Covid-mentőcsomag önrész megszavazását. – írta meg a Mérce.

Mint arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor levélben tájékoztatta Angela Merkelt, Ursula von der Leyent és Charles Michelt, hogy az EU következő hét évre szóló költségvetését és a helyreállítási alapról szóló jogalkotást is megvétózza, mivel nem ért egyet a jogállami feltételrendszerrel. Később kiderült, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök ugyanígy tett.

Eközben a hétfő délutáni tanácskozáson nagy többséggel megszavazták a jogállamisági kritériumokat az EU-s tagállamok képviselői. Ezek a feltételek a független bíróságok, megfelelő jogorvoslat és átlátható állami gazdálkodás esetében érvényesülnek.

A vétó azt is jelenti, hogy a következő hét év összes tagállami fejlesztése csúszni fog, de késik majd a koronavírus-mentőcsomag is.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője élesen reagált a hírre Twitter-oldalán. Mint írja,

egyetlen országnak sincs félnivalója a jogállami feltételektől, amelyik tiszteletben tartja azokat.

Hozzátette azt is, hogy a jogállamisági feltételek beépítése „nem kelet-nyugat kérdés”, hanem egy olyan rendelkezés, amely minden tagállamra kötelező érvényű. A magyar és lengyel fél vétóját felelőtlennek nevezte.

Cseh Katalin (Momentum), a liberális Renew frakció egyik EP-képviselője is felháborodott a vétón: szerinte Orbán történelmi hibát követett el azzal.

Kovács Zoltán, a magyar kormány nemzetközi szóvivője annyival kommentálta a vétót, hogy a kormány a „jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartja a jogállami feltételt a költségvetési megegyezésben.” Szerinte a magyar országgyűlés felhatalmazta a kormányt a vétóra.

A nemzetközi sajtó eközben az Unió súlyos válságáról ír a vétó kapcsán. A Guardiannek név nélkül nyilatkozó EU-s diplomaták szerint komoly problémát okozott a két tagállam vétója, amit nem lesz egyszerű megoldani.

A vétót a következő EU-csúcson mindkét kormánynak meg kell majd erősítenie: ez december 10-11-én lesz.

(Mérce nyomán)

Valódi Hírek