Berágott az ellenzék: Orbán vétója történelmi bűn, ami milliónyi magyart sodorna szegénységbe

Durvábban senki sem árulta még el a magyar embereket az elmúlt évtizedekben – olvashatjuk az ellenzéki pártok reakcióiból.

Ahogy nemrég hírt adtunk róla, Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfő délután bejelentette, hogy Orbán Viktor levélben tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét arról,

hogy az EU hétéves költségvetését és a helyreállapítási alapról szóló jogalkotást megvétózza.

Az EU ugyanis jogállamisági feltételekhez kötné az uniós pénzek kifizetését, amit a magyar és a lengyel kormány is ellenez. Összesen 1824,3 milliárd euróról, azaz több mint 652 000 milliárd forintról van szó, amely része egy gazdaságélénkítő csomag a járvány elleni gazdasági károk megsegítésére.

A Demokratikus Koalíció az új fejleményekre reagálva közleményében azt írja, hogy Orbán Viktor a mai vétójával elárulta a magyar embereket, és beismerte, hogy számára csak az ellopható uniós pénz fontos.

A DK kiemeli:

ennél durvábban senki sem árulta el a magyar embereket az elmúlt évtizedekben.

Szerintük Orbán Viktor most végérvényesen elismerte, neki csak az ellopható uniós pénz számít.

Ha az uniós támogatást nem kaphatja meg Mészáros, vagy a többi NER-oligarcha, akkor azt ne kapják meg se az önkormányzatok, se a vállalkozások, se a magyar emberek! Vagyis ahogy mondani szokás: dögöljön meg a szomszéd tehene is!” – olvasható a DK közleményében.

„Szégyen, hogy Orbán Viktornak fontosabb a saját hatalma és pénze, mint a magyarok élete.”

-így már Fekete-Győr András reagált a Facebook-oldalán.

A Momentum elnöke még megjegyezte: a magyar gazdaság összeomlásával pedig az egészségügy is nehéz helyzetbe fog kerülni, ami konkrét emberéletekbe kerülhet.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté közös közleményükben azt írják, hogy az uniós költségvetés megvétózása

történelmi bűn lenne.

“Az LMP arra kéri a kormányt, hogy ne keverje össze a Fidesz és Magyarország érdekeit. A jogállamiság egyetemes érték, ha az Orbán-kormánynak e téren nincs félnivalója, akkor ne rettegjenek a jogállamiság vizsgálatától úgy, mint ördög a szenteltvíztől.”

Az LMP szerint a vétó milliónyi magyart sodorna szegénységbe, és a zöld fordulatra sem jutna elég pénz.

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője Facebook-posztjában így reagált a vétóra.

“Orbán döntött: ha nem lehet övék az uniós pénz, ne legyen Magyarországé sem. Ragaszkodik a jogállam további korlátozásához, a magyarok jogainak csorbításához, ami világjárvány idején valódi bűn”- írta.

Orbán ezzel a döntéssel odadob tízmillió magyart a válságnak, lemond 16 milliárd eurónyi helyreállítási forrásról és elárul 25 másik országot.

DRÁGÁN ADJA AZ ÉLETÜNKET!

-figyelmeztet friss Facebook-posztjában Ujhelyi István is, az MSZP EP-képviselője.

Szerinte: „Orbán Viktor és a Fidesz úgy látszik, tényleg elmegy a falig. Nem számít nekik sem a magyar, sem az európai közösség többi tagjának érdeke, csak a saját kicsinyes hatalmuk és saját gazdagodásuk.”

Valódi Hírek