Putyin Erdogannal megy „békét fenntartani” Hegyi-Karabahba

Pont ez hiányzik a legyőzött örményeknek.

Moszkva elmondása szerint repülők viszik az orosz békefenntartókat Hegyi-Karabahba. A fegyverszünet hat hetes konfliktust követően került megkötésre.

Az örmény elnök Nikol Pashinyankimondhatatlanul fájdalmasnak” nevezte, hogy engednie kellett az azeri katonai erőknek. Az örmények lakta Hegyi-Karabah három régiót kényszerült átadni Azerbajdzsánnak, illetve a stratégiailag legfontosabb várost, Shushit.

Ezt Azerbajdzsánban országszerte ünnepelték, az azeri elnök Ilham Aliyev pedig a saját területük visszaszerzésének minősítette a karabachi régiók elfoglalását; eközben a

kétségbeesett örmények megpróbálták elűzni a vereség elismerése miatt árulással vádolt miniszterelnöküket.

Az új megállapodás szerint orosz békefenntartókat küldenek Karabahba, valamint az örmény-azeri határra, de a törökök is részt fognak venni a fegyverszünet betartásának felügyelésében.

Recep Erdogan telefonbeszélgetésben egyezett meg ebben Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A török elnök a telefonbeszélgetésben úgy fogalmazott, hogy „a fegyverszünet egy megfelelő lépés a hosszútávú megoldás irányába.”

Bár az Azerbajdzsán elérte célját Karabachban,

az orosz jelenlét hosszútávon gondot okozhat az azeri kormánynak.

Mivel Oroszország elvállta a békefenntartás feladatát, azonban annak sem politikai, sem békefolyamata nincs kidolgozva, ez az idő múltával

megszállásnak is tűnhet majd Azerbajdzsánban.

A Nemzetközi Kríziskezelő Csoport európai és közép-ázsiai programjának elnökhelyettese Alissa de Carbonnel így fogalmazott ezzel kapcsolatban: „Bakuban az azeriek katonai győzelmet ünnepelnek…de az idő múlásával nyugtalanság lesz Bakuban azoknak a körében, akik az orosz békefenntartókat az ország szuverenitásába való beavatkozásnak tekintik, ez pedig nyomás alá fogja helyezni (az országok) megegyezését.”

(aljazeera.com)

Valódi Hírek