Vicces: Az oroszok szerint az ő vakcinájuk jobb, mint a német-amerikai

Szélsebesen kilőtték a Szputnyik-V-öt.

Moszkvából jelentette a Reuters, hogy csupán két nappal a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszercégek együttműködésével kifejlesztett vakcina sikere után az oroszok is kiadták a saját oltóanyagukkal kapcsolatos kutatásaik eredményét.

Igaz, ezek csak előzetes adatok, de nyilván nem árt ezeket is megosztani a nyilvánossággal, ha a konkurencia a saját termékének 90%-os hatékonyságával gerjesztett bizalmat az emberekben. Az oroszok azonban erre is rátettek egy lapáttal:

az általuk megnevezett megnevezett 92%-os hatékonyság ugyanis pont két százalékkal jobb, mint a 90%.

A Szovjetunió űrkutatási sikereire utalva a vakcinát Szputnyik-V-nek hívják: a Szputnyik 1 volt az első a szatellit, melyet földkörüli pályára sikerült állítania az országnak, még az amerikaiak előtt. De ahogyan az űrrepülésben, úgy

a vakcinafejlesztésben is lehetnek bakik: a Soyuz programban például kétszer következett be olyan katasztrófa, amely emberáldozattal járt.

A Szputnyik név azonban egyelőre patyolattiszta, és az oltóanyagot már augusztusban jóváhagyták, addig két hónapjuk volt rá, hogy embereken is teszteljék, de ez, úgy tűnik, elégnek bizonyult a sebes orosz orvosoknak és hatóságoknak.

A vakcinát az ellenségeskedő kritikusok azért támadják, mert csak nagyon kevés emberen és túl gyorsan tesztelték, a Mainzi Egyetem virológusa, Bodo Pachter egyenesen azt találta mondani, hogy

„ez nem verseny. Minden kísérletet a lehető legmagasabb standardoknak megfelelően kell elvégezni.”

Amennyiben az orosz vakcina elhamarkodottan lett a verseny győztesének – saját fejlesztői által – kikiáltva, az komoly gondokat okozhat: ha mégsem sikerül a 92%-os hatékonyságot tartani, akkor tömegesen fognak az emberek elfordulni a német-amerikai vakcinától is. Ez mondjuk nem fogja zavarni az orosz gyártót.

Mindeközben a Szputnyik-V-öt tovább tesztelik, még hat hónapig: ezalatt akár fény is derülhet a mellékhatásaira, melyekre eddig nem panaszkodtak a kísérleti alanyok és az egészségügyi dolgozók.

A 92%-os hatékonyság azonban a legfrissebb hírek szerint erősen kétségbe vonható.

Valódi Hírek