Aggasztó hírek jönnek az orosz vakcináról, mégis a magyar embereken tesztelné a kormány

Juszt is a másik irányba megyünk, mint az Európai Bizottság.

Szíjjártó Pétert nem tartja vissza a hasmenés, az RT orosz televíziócsatornának is nyilatkozott szerdán.

Decemberben kis mennyiségű orosz vakcina érkezik az országba, hogy meg lehessen kezdeni a magyar tesztelést. Január második felére az is reális lehet, hogy nagyobb mennyiséget szerzünk be az oltóanyagból.

Szíjjártó szerint a gyártás egy részét Magyarországon végezhetik.

Van Magyarországon egy olyan cég, amely más vírusok kezelésére gyárt vakcinákat, ez a vállalat pedig képes lesz átalakítani a kapacitásait a gyártáshoz. – nyilatkozta a miniszter az orosz csatornának, de a céget nem nevezte meg.

Kiemelte az interjúban, hogy jó, ha minél több forrás áll rendelkezésre, és ahelyett, hogy politikai alapon támadnák egymást az országok, együtt kellene működniük.

Eközben az Európai Bizottság engedélyezte a Pfizer-féle koronavírus-vakcina beszerzését, amely az eddig előállított legígéretesebb vakcina. Erik Mamer szóvivő jelentette be szerdán Brüsszelben, hogy akár 300 millió adag oltóanyag beszerzését engedélyezi az EB a Pfizer és a BioNTech cégektől.

A megállapodás kezdetnek 200 millió adag vakcina megvásárlását teszi lehetővé minden uniós tagállam részére, és további 100 millió adag berendelésére is lehetőséget biztosít.

Az orosz oltóanyagról időközben kínos dolgok derültek ki.

Egyrészt a forgalomba hozatalát az orosz hatóságok még a tesztelés befejezése előtt engedélyezték. A Moscow Times hírportál számolt be arról, hogy

legkevesebb három egészségügyi dolgozót megfertőzött a koronavírus azt követően, hogy beoltották őket a Szputynik V névre keresztelt orosz vakcinával.

Moszkvában 40 ezer önkéntes tesztelte az új oltóanyagot, köztük egy csoportnyi egészségügyi dolgozó. Az altaj régióban derült ki, hogy az ott beoltott 42 egészségügyi dolgozóból hárman is megfertőződtek a vírussal.

A moszkvai egészségügyi minisztérium és az MTI szerint az orosz oltóanyag 92%-ban hatásos.

(Telex/Napi/444)

 

Valódi Hírek