Folytatódik az MTVA-gate: „Akinek nem tetszik, hogy a köztévénél a kormányt kell támogatni, mondjon fel!”

Megjelent a Szabad Európa közszolgálati televízió belső viszonyairól szóló anyagának második része. Az elsőt itt szemléztük.

Ebben a cikkben már hangfelvétel is bizonyítja, hogy az úgynevezett közszolgálati televízió valójában nem más, mint Orbán Viktor propagandagépezetének szerves része.

A felvételen az MTVA egyik vezető szerkesztője pofátlan nyíltsággal beszél az intézményben elvárt politikai hozzáállásról.

A Szabad Európa egyik forrása azt mondja, hogy 2016-ban még lehetett tudósítani a bevándorlókkal kapcsolatos realitásokról, a 2018-as választások előtt azonban ez megváltozott, ráadásul a szerkesztőség azt is ukázba kapta, hogy „minden napra kell legalább egy migránsos anyag”. Kifejezetten olyan, amelyből a külföldről bevándorló emberekről negatív képet kapnak a nézők.

Az egyik, neve elhallgatását kérő munkatárs azt is vázolta a portálnak, hogy egy-egy ilyen „migránsos anyag”-nak hogyan kellett kinéznie akkoriban: a lehető legdurvább felvételek, az Európát megszálló migránsok százmillióival való riogatás, Magyarország veszélyeztetettségének hangsúlyozása volt az elvárás.

Ha aznap éppen nem történt semmi releváns, migránsos anyagot akkor is kellett gyártani.

Legalább tízszer lement a Híradóban egy olyan, a YouTube-ról letöltött videó, amiről nem tudtuk kideríteni, valódi-e. Az is előfordult, hogy betelefonált egy néző Németországból, hogy egy híradós riportban olyat mutattunk be, ami valójában nem történt meg. Helyreigazítás viszont soha nem volt.” nyilatkozta a portálnak az egyik dolgozó.

Többször előfordult, hogy még a teljesen jelentéktelen nyugat-európai bűntényeket is úgy kellett bemutatni a Híradóban, mintha egy migráns követte volna el.

Bende Balázs óvatos volt, de nem eléggé

2019. március 4-én délelőtt a külpolitikai rovat minden munkatársa kapott egy e-mailt Bende Balázstól. (Ne feledjük: ő az, aki teli szájjal fröcsögött a Vera Jourová-jelentés után a köztévén, és aki teljesen nyíltan és pofátlanul hazudozott ugyanott.)

Ebben a levélben egy március 25-i értekezletre rendelte be a rovat munkatársait, témájaként pedig a két hónappal később esedékes EP-választások voltak megjelölve.

Az értekezlet elején mindenkitől elkobozták a mobiltelefonját, és azokat Németh „Pitbull” Zsolt csatornaigazgató irodájába vitték.

Erről az értekezletről került a Szabad Európa birtokába egy hangfelvétel, amelyet a portál vonatkozó cikkében lehet meghallgatni. Bende a felvételen meglehetősen határozottan instruálja a beosztottjait arról, hogy egészen pontosan hogyan is kell majd eljárniuk televíziós szakemberként az EP-kampány alatt.

Gyakorlatilag azt közölte, hogy

az MTVA-ban nem az ellenzéket támogatják, és akinek ez nem tetszik az azonnal adja be a felmondását.

Hozzátette továbbá, hogy már nem lehet megúszni „töltelékanyagokkal” a Híradókat, onnantól kezdve mindenki a kampány élvonalában kell, hogy dolgozzon.

Miután Bende megmondta a munkatársaknak, hogy merre hány méter az EP-kampánnyal kapcsolatban, Németh „Pitbull” Zsolt is megérkezett az értekezletre. Ő további „tanácsokat” adott a munkatársaknak az MTVA híradós protokolljával kapcsolatban: csak a megfelelő szakértőt kell megszólaltatni, aki nyugodtan fogalmazhat élesen és határozottan.

A Szabad Európa elküldte kérdéseit a Híradó szerkesztésével kapcsolatos jelenlegi elvárásokra vonatkozóan, de azokra még nem kaptak választ.

(szabadeuropa.hu nyomán)

 

Valódi Hírek