Orbán: Ha minden úgy ment volna, ahogy eddig, az egészségügy elesett volna a gyógyítás frontján

Újabb TV-interjúban beszélt a korlátozó intézkedések fontosságáról.

Miután tegnap este a közmédia csatornáján adott interjút, ma a TV2 Tények című adásában Gönczi Gáborral beszélgetett Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány második hulláma miatt hozott, kedd éjfél óta érvényben lépő intézkedésekről.

COVID 2/1. 18:40 TV2, Tények 📺👀

Posted by Orbán Viktor on Wednesday, 11 November 2020

A kormányfő elmondta, a most bevezetett intézkedéseket tudósok, tanácsadók és szakemberek javaslatára hozták meg. A szigorításoknak köszönhetően pedig a korábban említett 50 százalék helyett, már 99,99 százalékban biztos, hogy az egészségügy túl fogja élni a világjárványt, bírni fogja a terhelést.

„Noha hiába hozunk döntéseket, ha az emberek nem segítenek. Ha azt kérdezi, hogy ma milyen állapotban van az egészségügy, akkor azt kell mondanom, hősies állapotban van. Ha minden úgy ment volna, ahogy eddig ment,

elestek volna a gyógyítás frontján.

Kicsit militáns, amit mondok, de ez az igazság” – vélekedett a miniszterelnök, aki ismételten méltatta az egészségügyi dolgozók „emberfeletti és erő feletti” munkáját, amit szerinte nagyban segítenek a most meghozott intézkedések is, ezeknek köszönhetően ugyanis már „állni fogják a sarat”.

Hozzátette: „nagyon jó orvosaink és ápolóink vannak, a magyar orvosok mindig is kiemelkedők voltak, és

habár például elfogadták időnként a borítékot,

ettől még a magyar orvosoknak egyetlen célja van, hogy meggyógyítsanak minket, és emellett szeretetet is adjanak.”

A korlátozásokkal kapcsolatban elmondta, meglepte, hogy a kedd esti zárás előtt milyen sokan tartottak „búcsúbulit”. Szerinte vannak szabálykövetők, fegyelmezetettek és kevésbé fegyelmezettek, a járvány alakulását viszont az is nagyban befolyásolni fogja, hogy a szabálykövetők mennyire tudnak hatni azokra, akik kevésbé követik az intézkedéseket.

„Be kell látni, hogy mindenkinek azt az utat kell járni, amit a többség is jár. Bizakodó vagyok” – mondta Orbán, aki ezt követően áttért a rendőrség munkájára. A tavaszi tapasztalataik alapján elmondása szerint a rendőrök helyt álltak, a következő időszakban viszont csatlakoznak hozzájuk a fegyveres katonák is, akikkel együtt fognak járőrözni.

Ezzel kapcsolatban leszögezte: „a fegyveres katona támaszt jelenthet a rendőrnek, de intézkedni nem intézkedhet. Ez nem hadiállapot, így nem kell intézkednie a katonáknak”.

A tegnapi interjújához hasonlóan ismét szóba került a koronavírus elleni vakcina, amelyből elmondása szerint egyelőre nincs olyan, amely mind a négy előírt akadályt megugorta volna. Azokból viszont, amely hármat is teljesített, már több van.

„A kérdés, hogy mikor lesz olyan vakcina, amely mind a négy próbát kiállja. A legfelszabadítóbb érzés az lenne, ha több fajta vakcina is rendelkezésünkre állna, akkor az emberek dönthetnének, hogy melyiket választják, melyikben bíznak” – magyarázta Orbán, aki egyúttal hangsúlyozta azt is, hogy a COVID elleni oltás nem lesz kötelező mindenki számára, önkéntes alapon fog működni és eleinte csak korlátozott számban lesz elérhető, tömegesen pedig április-május környékén.

Gönczi Gábor ezt követően a közelgő ünnepekről kérdezte a kormányfőt, aki elmondta, a most bevezetett szigorítások hatása két hét múlva érzékeltetheti magát. Így, mint mondta, karácsonykor a kérdés lesz az, hogy „hányan lehetünk ott a pillanatnál”.

Ma csak reményről tudok beszélni: azt remélem, hogy más európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is a karácsonyi ünnepet szabadabban lehet megünnepelni, mint ahogyan most élünk. Visszatérünk rá, nem akarok olyan ígéretet tenni, amelynek nem tudok eleget tenni” – fogalmzta meg ezzel kapcsolatos gondolatait a kormányfő.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásaival kapcsolatban pedig azt mondta, a vállalkozásokat továbbra is talpon kell tartani annak érdekében, hogy ne küldjék el az alkalmazottakat.

„A munkaalapú társadalom eszméjéből nem engedünk a járványkezelés ideje alatt sem” – zárta interjúját Orbán Viktor.

Valódi Hírek