RENDKÍVÜLI: Orbán bezárja a középiskolákat, éttermeket, stadionokat, betiltja a rendezvényeket (+videó)

Kijárási tiltalom lesz este 8-tól, magáncélból is csak legfeljebb 10 fő gyűlhet össze.

Orbán Viktor hétfőn délelőtt egy a Facebook-videóban jelentette be az újabb járványügyi szigorításokat.

Azt állította: Magyarországon a járvány 1-2 héttel követi az ausztriai állapotokat, ezért az osztrákhoz hasonló intézkedésekre lesz szükség a járvány megfékezéséhez.

A miniszterelnök szerint a kórházakban minden eszköz a rendelkezésre áll, az orvosok és az ápolók emberfeletti munkát végeznek, de számuk véges. A vakcina megérkezésééig még több hét van hátra, és a maszkviselés önmagában már nem lassítja a járványt.

Az Országgyűlés holnap megszavazza a kormány számára a rendkívüli felhatalmazást, így kedd éjféltől az alábbi intézkedések lépnek életbe:

Este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom, felmentés csak munkába járás és munkából hazajárás esetében, illetve rendkívüli esetekben lehetséges.

Minden gyülekezés tilos.

Az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges, az üzemi étkezdék azonban továbbra is nyitva tarthatak. Az üzletek és fodrászatok, egyéb kisipari szolgáltatók este 19:00-kor bezárnak.

A szállodák nem fogadhatnak turistákat, kizárólag üzleti célból érkezett vendégeket.

Kedd éjféltől általános rendezvénytilalom lép életbe, még a családi rendezvényeken is maximum 10 fő tartózkodhat.

Esküvőket csak lakodalom nélkül lehet tartani, a templomokban és a házasságkötő termekben a házasulandókon kívül csak a két tanú, és a legszűkebb család lehet jelen.

A temetéseken összegyűlők számát 50 főben korlátozzák.

A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni; a szabadtéri egyéni sportolás megengedett, az amatőr csapatsport azonban tilos.

A szabadidős létesítmények, beleértve a fitnesstermeket, múzeumokat, színházakat, mozikat, állatkerteket is, bezárnak.

A középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben az oktatás csak online formában lehetséges, a kollégiumokat is be kell zárni. A bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak.

A kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat, óvónőket, bölcsődei gondozókat hetente célzottan tesztelni kell. Ez akkor is fontos, mondta a miniszterelnök, ha tudjuk, hogy a gyorstesztek eredménye csak 50-60 %-os biztonságú.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára a szállodáknál a zárás utáni első 30 napban a november 8-ig történt foglalások 80 %-át az állam megtéríti.

Ennek feltétele, hogy a munkavállalót ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket.

Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek 30 napig nem kell járulékot fizetniük dolgozóik után, a munkavállalók bérének felét az állam megtéríti – szintén csak akkor, ha a fenti feltétel teljesül, tehát ha a munkavállalókat nem bocsátják el.

Az intézkedések kedd éjféltől számítva 30 napig érvényesek, szükség esetén meghosszabbíthatóak.

A miniszterelnök azzal búcsúzott, hogy a következő hetekben nem lesz könnyű dolgunk, de a vakcina már belátható távolságban van.

Itt a teljes videó:

Valódi Hírek