Magyar virológus: komoly problémák vannak az orosz vakcináról közölt adatok valóságtartalmával

A probléma lényege a „vakcina nacionalizmus”.

„Az orosz vagy a kínai vakcina is lehet jó, sőt tudom, hogy kiváló tudósok dolgoznak azokban az országokban is.” – írja legfrissebb posztjában Kemenesi Gábor virológus. Szerinte nem elsősorban ezekkel a vakcinákkal van, sokkal inkább a transzparencia és a függetlenség kétségességével.

Mivel ezen vakcinák bevetéséről főként politikai szintű bejelentések formájában értesült a világ, így

félő, hogy a politikai nyomás járatlan utakra sodorja a vakcinafejlesztési törekvéseket.

Ugyan a bejelentéseket tudományos publikációk is követték, az orosz oltóanyag esetében komoly aggályok merültek fel az adatok valóságtartalmát illetően.

A hivatkozott publikáció szerint az orosz vakcina biztonságossága és hatékonysága nem bizonyított, ahhoz jóval több adatra volna szükség. Ráadásul

az oroszok sem a klinikai 3. tesztelési fázist és annak értékelését, sem a vakcina engedélyezését várták meg,

ez pedig további problémákat vet fel. Egy klinikai tesztfázisban rendkívül komoly nyomon követés zajlik, ha ennek hiányában kezdik alkalmazni a vakcinát, és kiderül valami nem várt fejlemény, az az egész világ bizalmát megrendítheti az oltóanyagban.

A virológus szerint várhatóan több befutó is lesz a jelenleg folyamatban levő vakcinafejlesztéseknél, illetve reménykedik abban, hogy a fent vázolt „vakcina nacionalizmus” nem lesz hosszú életű.

Sorait így zárja:

„Minden bizalmam a tudományé és a tudósoké, remélem a vakcina nacionalizmus nem válik tartós fogalommá és hagyják a tudományt úgy működni ahogy kell. Mindenhol a világon.”

A Nyugati Fény is beszámolt arról, hogy a Pfizer több mint 90%-os hatékonyságú oltóanyagot fejlesztett, amely akár év végére elérhetővé válhat. Eközben a magyar külügyminisztérium orosz és kínai oltóanyagokból vásárolt be.

Kemenesi Gábor teljes posztját itt olvashatod:

(forrás: Kemenesi Gábor/facebook)

 

Valódi Hírek