Gyurcsány, Jakab, Fekete-Győr és Karácsony is gratulált Joe Biden győzelméhez

Üdvözlik és reménykeltőnek tartják az eredményt.

Magyar idő szerint szombaton este fél hatkor vált egyértelművé, hogy Joe Biden megnyerte az amerikai elnökválasztást, miután behúzta a 20 elektori voksot érő Pennsylvania államot is.

A demokrata jelölt győzelmére a magyar politikusok is reagáltak.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke azt írta:

„Na akkor ez rendben van. Gratulálunk! Igazi remény, hogy egy kicsit jobb lesz a világ.”


.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke arról írt:

„Véget ért az amerikai rémálom. Donald Trump négy éves rombolása után az amerikaiak döntöttek: Joe Biden az Egyesült Államok következő elnöke.

Súlyos négy éven vagyunk túl: Trump alatt az USA – Orbán Viktor legnagyobb örömére – szinte csendben nézte végig, ahogy Magyarország keleti diktátorok ügynökeinek fészke lett, orosz kémbankkal, kínai kémgyárral”,

de ennek most vége. Fekete-Győr szerint

„Az igazság győzelmet aratott a hazugság felett. És másfél év múlva győzelmet fog aratni Magyarországon is.”


.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke úgy fogalmazott:

„Az Orbán-féle néphülyítő embertípus mindenhol veszélyes. Amerikában hatványozottan. Ma ez az embertípus az Egyesült Államokban vereséget szenvedett. Van remény. Gratulálok Joe Bidennek!”


.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azt írta:

„Trump jó volt az Orbán-kormánynak, Biden elnök jó lesz Magyarországnak.

Amerika olyan elnököt választott, aki látja korunk legsúlyosabb kihívásait – elsősorban a globális közegészségügyi válságot, a klímakrízist és a demokrácia és jogállamiság elleni támadásokat – és az élére áll az ezek elleni küzdelemnek.

Hasonlóan fontos, hogy Biden győzelmével újra beindulhat az USA és Európa közötti szoros, értékalapú együttműködés, ami nélkül a világ az elmúlt négy évben egy egyre kaotikusabb és veszélyesebb hellyé vált.

Pártállástól függetlenül mindannyiunkat megnyugtathat, hogy Biden nem parolázik diktátorokkal és nem tekinti értéksemleges, üzleti tranzakciónak a külpolitikát. Ezzel szemben konzekvensen a jogállamiság, az emberi jogok és az emberi méltóság alapján áll, amit a trumpi populista fordulat előtt az amerikai konzervatívok is fenntartások nélkül magukénak vallottak.

Joe Bidennel visszatér a Fehér Házba a normalitás, és ha világunk súlyos bajai nem is tűnnek el egy csapásra, de legalább újra meglesz a lehetőség arra, hogy értékalapon, összefogásban kezeljük ezeket.”


.

Valódi Hírek