Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást

Véget ért a négyéves Trump-ámokfutás.

Joe Biden magyar idő szerint szombaton délután fél hatkor a CNN, az NBC és a legtöbb amerikai hírcsatorna számításai szerint megszerezte a győzelemhez szükséges 273 elektori szavazatot,

a demokrata jelölt ezzel megnyerte a 2020-as amerikai elnökválasztást.

A választást végül a 20 elektori szavazatot érő Pennsylvaniából érkező eredmények döntötték el. Ezzel Joe Biden lett az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke.

A szavazatszámlálás azért tartott ilyen sokáig, mert az idén kiemelkedően sok volt a levélszavazat. Ezeket postán kellett feladni és államonként más-más határideje volt a beérkezésüknek, ráadásul a legtöbb államban csak akkor kezdték őket számolni, amikor a személyes voksokat már kiértékelték.

A levélszavazatok azért is befolyásolták nagy mértékben a választásokat, mert a koronavírus-járvány miatt nagyon sokan, nagyjából a szavazók harmada választotta a szavazásnak ezt a módját.

A levélben szavazók között viszont nagyobb volt a demokrata szavazók aránya, így hiába nézett ki még sokáig úgy, hogy Trump akár nyerhet is, a levélszavazatok feldolgozásával egyre csökkent az elnök előnye.

Trump november 3-án este kissé elhamarkodottan győzelmet hirdetett, és követelte, hogy hagyjanak fel a levélszavazatok számlálásával, hiszen ezek nagyobbrészt demokratára leadott szavazatok voltak.

Trump később a Twitteren is bejelentette a győzelmét, de a tweetjét a közösségi oldalon nem megbízható információként jelölték.

Most még az a lehetőség állna előtte, amire egyébként fel is készítette választóit, hogy pereskedni fog; Trump választási csalásról beszélt, a republikánus szavazók 60 százaléka egyet is ért vele ebben. Az eredmények jogi úton való megtámadásának azonban csak abban az esetben lett volna értelme, ha kevésen múlik a veresége.

Az Egyesült Államok új alelnöke Kamala Harris, ő lesz az USA első női, színes bőrű, ázsiai származású alelnöke. A képviselőházban demokrata többség lesz, azonban a szenátusban két georgiai szék esetében időközi választásra lesz szükség januárban, így csak akkor derül ki, hogy a szenátorok között melyik párté lesz a többség.

Valódi Hírek