Visszacsap Macron a terrortámadások után: radikálisan megújítaná a schengeni övezetet

A francia elnök így vonná ellenőrzés alá az illegális bevándorlást.

Emmanuel Macron azt mondta csütörtökön, hogy Franciaország megduplázza a rendőrségi és katonai jelenlétét az országhatárokon és támogatja a Schengeni övezet „új alapokra helyezését”.

„Radikálisan meg kell újítanunk Schengent.

Újra kell gondoljuk a szervezeti felépítését, a közös határok védelmét pedig tényleges biztonsági rendőrséggel kell megerősíteni, ezzel biztosítva a terület külső határait. De meg kell erősítenünk a szabályaink integrációját is, és együtt kell működnünk a védelmi- és belügyminiszterekkel” – idézi Macront a Politico.

Franciaország az első javaslatokat decemberben fogja megtenni az Európa Tanács felé. Az elnök azt szeretné, ha a tanácsban 2022 első félévében, még a francia elnökség ideje alatt megegyezés születne a reformról.

Az országban októberben kevesebb mint két hét alatt két terrortámadás is történt. Egy Nizzában, ahol három ember veszítette életét, egy pedig Párizs külvárosában, ahol egy pedagógust öltek meg különösen kegyetlenséggel. Így Macron ezek miatt is sürgeti a reformot.

„Ezek a döntések részét képzik annak, amit az elmúlt három évben csináltunk, de figyelembe veszik a (terror) fenyegetettség növekedését és a támadásokat, amelyek az elmúlt napokban Franciaországot és Ausztriát érték. Az iszlám terror elleni hatékony harc, azt jelenti, hogy olyan embercsempészek ellen harcolunk, akik kapcsolatban állnak a terrorizmussal és néha terroristákkal is” – mondta a francia elnök csütörtökön

Az októberi terrortámadásokat követően a francia kormány bezárt egy mecsetet, őrizetbe vett több tucat embert és lépéseket tett azért, hogy az olyan szervezeteket, amelyek esetlegesen a radikális iszlámmal szimpatizálnak, feloszlassa.

Emellett a kormány bejelentette, hogy 231 külföldit utasítanak ki az országból, közülük többen jelenleg is börtönben vannak.

(politico.eu)

(Kiemelt kép: MTI/AP/Reuters/Eric Gaillard)

Valódi Hírek