ÉLŐ: Biden átvette a vezetést a kulcsfontosságú Pennsylvaniában

Harmadik napja tart a türelemjáték.

  • Három nap után sincs eredménye a 2020-as amerikai elnökválasztásnak. A győzelemhez 270 elektori szavazatot kell megszerezni az 538-ből.
  • A legutóbbi információk szerint Joe Biden 253 elektori szavazattal vezet, miután a kulcsfontosságú ún. billegő államok közül megnyerte Michigant, Wisconsint és New Hampshire-t is.
  • Donald Trump eddig 213 elektori szavazatot szerzett, nagy előnnyel nyert Floridában, Ohióban és Texasban is. A helyi idő szerint csütörtök esti beszédében azonban ismét választási csalásról beszélt. Azt mondta, ha csak a legális szavazatokat számolják, biztosan győzött. Trump beszédéről több amerikai televízió is elkapcsolt, mondván, az elnök bizonyítékok nélkül hamis információt terjeszt.
  • Trump és a Republikánus Párt már három tagállamban nyújtott be perkeresetet, a választás elvesztése esetén pedig a legfelső bíróságig is elmennének.

15:10 A Philadelphiából érkező legfrissebb adatok szerint az éjszaka folyamán feldolgozott 31,671 levélszavazatból

  • Biden 27,396-ot (86,5 százalék)
  • Trump 3760-at (1,1 százalék) szerzett meg.

14:50 Bekékült a 20 elektori szavazatot adó Pennsylvania, miután megérkeztek a friss számok a legnépesebb Philadelphiából. A demokrata elnökjelölt Biden ugyanis 5,587 szavazattal megelőzte Donald Trumpot – jelenti a CNN.

A szavazatok 95 százalékos feldolgozottságánál 49,5:49,4 százalékos arányban vezet Biden.

Ha a demokrata jelölt nyer az államban, azzal az elnöki széket is megszerezte.


14: 36 Lefordította a Telex Donald Trump csütörtöki beszédének néhány részletét, amelyben az elnök azt hangoztatja, hogy a választásokat elcsalták, illetve „ellopták” tőlük.

A BBC emellett tényellenőrzése (fact-check) során több állítását is cáfolta az elnöknek. Így többek közt azt is, hogy

  • Trump a levélszavazati rendszert „korruptnak” nevezte beszédében, mondván „elképesztő”, hogy milyen egyoldalú eredmények születnek a levélben beküldött voksokat tekintve. A BBC viszont hangsúlyozza: éppen Trump volt az, aki arra biztatta támogatóit, hogy a posta helyett a személyes szavazást részesítsék előnyben. Így nem lehet meglepő, hogy a republikánusok körében alacsony a levélszavazatok aránya, szemben a demokratákéval, akiket Joe Biden kért arra, hogy elsősorban levélben küldjék el a voksaikat.
  • Trump a 17 perces beszédében azt is mondta, hogy Georgia egyik választókerületében egy időre azért állt le a szavazatszámlálás, mert a helyszíntől „nagyon messze” vízcsőtörés volt. A BBC viszont Trump ezen állítását is helyére tette, mondván, a szavazatszámlálás azért állt le, mert valójában az egyik olyan helyiséget árasztotta el a víz, ahol a szavazatokat számolják.

14:08 Ugyanezt hangsúlyozta Chris Christie is az ABC tv-csatornán. New Jersey korábbi kormányzója és Trump egyik főtanácsadója elmondta, Trumpnak jogában áll a Fehér ház pulpitusa mögül perrel fenyegetőzni, ehhez azonban ideje lenne bizonyítékokat is felmutatni.

„Egyelőre semmit nem hallottunk a bizonyítékokról, és én szeretném tudni, hogy mire alapozza a kijelentéseit” – mondta Christie, hozzátéve: „az egyetlen, amit elér ezzel az, hogy valós tájékoztatás nélkül tovább borzolja a kedélyeket. Ezt pedig nem teheti meg”.

Fotó: MTI/EPA/Katherine Taylor


14:00 Forróvonalat hozott létre a Trump-kampány, ahol választási csalásra utaló jeleket, beszámolókat várják. A republikánusok ezzel próbálnak bizonyítékokat gyűjteni és érvényt szerezni Donald Trump napok óta hangoztatott állításainak. Trump ugyanis legutóbbi beszédében is, konkrét bizonyítékok nélkül azt állította, ha csak a legális szavazatokat számolják, biztosan ő nyert, ellenkező esetben – vagyis, ha veszít – a választást elcsalták.

Az elnök nagy port kavart állításait viszont a legnagyobb amerikai hírcsatornák is folyamatosan cáfolják, illetve hangsúlyozzák: Trump állításai mögött nem állnak valós tények és bizonyítékok. (CNN)


13:00 Joe Biden előnye már 1097 szavazat Georgiában a szavazatok 99 százalékos feldolgozottságánál.


12:10 Pennsylvania legnépesebb városából, Philadelphiából a következő egy-két órában érkezhet frissítés a szavazatszámokról – jelentette Al Schmidt, választási biztos a CNN-nek. Schmidt elmondta, kedd óta mindössze két órára állt le a szavazatszámlálás egy Trumppal folytatott pereskedés miatt, azóta viszont szakadatlanul dolgoznak.

Philadelphiában több mint 360 ezer levélszavazat érkezett be, ebből Schmidt szerint már 306 ezret megszámoltak és még kb. 50 ezer van hátra, ám ezzel valószínűleg még nem végeznek a következő egy néhány órában.


12:00 Heiko Maas, német külügyminiszter is elítélte Donald Trump arra vonatkozó követelését, hogy állítsák le a szavazatok számlálását.

Ez ugyanis szerinte „nem felel meg annak a demokratikus kultúrának, amit az Egyesült Államoktól megszoktunk” – mondta Maas egy, az otthonából közvetített videóinterjúban.

A német külügyminiszter jelenleg karanténban tartózkodik, mivel egy diplomáciai találkozó során koronavírus-fertőzöttekkel volt kontaktusban.


11:55 Miért lenne nagy jelentőségű egy Biden-győzelem Georgia államban?

Egyrészt a nyilvánvaló okok miatt: 16 elektori szavazattal az elnöki szék is karnyújtásnyira kerülne a demokrata jelölttől, míg Donald Trump esélyei szinte minimálissá válnának arra, hogy 2016 után ismét ő legyen az USA elnöke.

Másrészt viszont a demokraták győzelme a szakértők szerint egy politikai irányváltást is jelentene a déli államban, ahol legutóbb 1992-ben nyert demokrata jelölt. A New York Times szerint viszont a korábban egyértelműen republikánus Georgia lassan, de biztosan kékült be az elmúlt években, amit jól mutat az is, hogy 2016-ban Trump 200 ezer szavazattal, mindössze öt százalékkal szerzett többet Hillary Clintonnál.

Most viszont Biden a két nagy városban, Atlantában, Savannah-ban és ezek környékén, a tipikusan demokrata bázisú kisvárosokban is magabiztosan győzött.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az eredmény egyelőre túl szoros a két jelölt között ahhoz, hogy biztos győztest lehessen hirdetni az államban.

Fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell


10:30 A voksok 99 százalékos feldolgozottságánál Joe Biden átvette a vezetést a 16 elektori szavazatot érő Georgiában, jelentette néhány perce a CNN.

A demokrata elnökjelölt – aki az elmúlt két nap során a levélszavazatok feldolgozásával arányosan folyamatosan faragta le a hátrányát – így jelenleg 917 szavazattal, 49,39:49,37 százalékos arányban vezet Trumppal szemben.

Az elnök azonban nem veszítheti el Georgiát és Pennsylvaniát, ha meg akarja tartani a Fehér házat.


10:00 Mi kell Bidennek és Trumpnak a győzelemhez?

Jelen pillanatban egyik jelölt sem zárható ki az elnöki székért folyó versenyből, ennek ellenére Joe Biden esélyei kedvezőbbek, tekintve, hogy több elektori szavazattal rendelkezik. A demokrata jelöltnek elég, ha behúzza Pennsylvaniá vagy ha Arizona, Nevada, Georgia vagy Észak-Karolina közül két államot elvisz.

Donald Trumpnak viszont már több kell a győzelemhez. Pennsylvania mellett ugyanis még további három államban is neki kellene megszerezni a több elektori szavazatot ahhoz, hogy a Fehér házban maradhasson.

A legutóbbi információk szerint Trump jelenleg valóban nyerésre áll három államban és Pennsylvaniában is, az előnye azonban Georgiában mindössze 463 szavazat, Pennsylvaniában pedig mindössze 0,3 százalék, azaz kb. 18 ezer szavazat.


08:00 Hat államban továbbra sincs eredménye a választásnak, a szavazatokat azonban folyamatosan számolják, így az állás több államban is egyre szorosabb a republikánus Donald Trump elnök és demokrata kihívója, Joe Biden között.

Így állunk magyar idő szerint péntek reggel:

Pennsylvania – 20 elektori szavazat: 95 százalékos feldolgozottságnál Trump előnye 0,3 százalék (49,5:49,2), több mint 18 ezer szavazat Bidennel szemben. A demokrata jelölt hátránya azonban az elmúlt napok során, a levélszavazatok feldolgozásával arányosan folyamatosan csökkent.

Georgia – 16 elektori szavazat: 99 százalékos feldolgozottságnál a két elnökjelölt fej-fej mellett halad, mindketten 49,5 százalékon állnak. Bidennek azonban még kb. 1775 szavazatot kellene behozni. Még 14097 levélszavazatot kell feldolgozniuk. A CNN viszont azt írja, helyi idő szerint ma este már nem kapnak újabb frissítéseket az államból.

Nevada – 6 elektori szavazat: 89 százalékos feldolgozottságnál Biden előnye 0,9 százalék, csaknem 12 ezer szavazat Trumppal szemben. A nyugati államban, főként a Las Vegast is magába foglaló Clark megyében még csaknem 190 ezer szavazatot kell feldolgozniuk a legutóbbi információk szerint. Ez az egyik állam, ahol Trump már előre beígérte a pereskedést abban az esetben, ha veszít.

Illusz

Illusztráció: TheGuardian

Észak-Karolina – 15 elektori szavazat: 95 százalékos feldolgozottságnál Trump előnye 1,4 százalék (50,1:48,7), több mint 76 ezer szavazat Bidennel szemben. Végleges eredmény azonban csak jövő héten várható, a levélszavazatok ugyanis legkésőbb november 12-ig még beérkezhetnek az észak-keleti államban.

Arizona – 11 elektori szavazat: 90 százalékos feldolgozottságnál Biden előnye 1,6 százalék (50,1:48,5) Trumppal szemben. A dél-nyugati állam azonban egyike azoknak, ahol a levélszavazatok feldolgozása nem Bidennek, hanem Trumpnak kedvezett. Az elnök ugyanis a csütörtök délutáni 68 ezer szavazatról 47 ezerre olvasztotta le a hátrányát, és még csaknem 220 ezer szavazatot vár feldolgozásra.

Alaska – 3 elektori szavazat: 50 százalékos feldolgozottságnál Trump előnye több mint 28 százalék (62,1:33,5), azaz több mint 54 ezer szavazat. Az államot azonban a legtöbb helyen már odaadták a republikánus elnöknek.


7:50 Donald Trump helyi idő szerint csütörtök este tartott beszédében ismét választási csalásról beszélt. Azt mondta, ha a legális szavazatok számolják, biztosan ő marad az USA elnöke. Trump beszédéről itt olvashat bővebben.

(Kiemelt fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell)

Valódi Hírek