„Csak fogtam a fejem, nem hittem el, hogy ennyi” – Kiakadtak a fideszesek Orbán kamuintézkedései miatt

Sokkal komolyabb döntésekre számítottak, mert ha így megy tovább, heteken belül ránk omlik a rendszer.

Több kormánypárti politikus is csalódottan fogadta Orbán Viktor legutóbbi járványügyi intézkedéseit – írja a hvg.hu.

A lapnak sikerült több fideszes képviselőt is megszólaltatni, így derült ki, hogy kedden többen sms-ben értesültek arról, hogy a miniszterelnök a Facebook-oldalán tesz bejelentést a legújabb intézkedésekről.

Ám a végül bejelentett, kedd éjféltől érvényes szigorításoknál – így az ingyenes parkolásnál, az éjféltől hajnalig tartó kijárási tilalomnál és a szórakozóhelyek bezárásánál – ők is sokkal többre számítottak.

„Minden tiszteletem a Főnöké amúgy, de most csak fogtam a fejem. Nem akartam elhinni, hogy ennyi”

idézi egy, a járványban súlyosan érintett térség képviselőjét a HVG.

A megkérdezett politikusok közül a lap szerint akadnak olyanok, akik abban reménykednek, hogy a most bevezetett intézkedések csak az első lépést jelentették egy egymásra épülő szigorításcsomagból.

A legtöbben viszont lesújtónak tartják azt, hogy a kormány az egyre sötétebb képet festő járványügyi helyzet ellenére is halogatja a valódi intézkedéseket.

A legjobban pedig azon háborodtak fel, hogy

a futballmeccseket továbbra is nyitott kapukkal, nézők előtt tartják.

„Legalább valami belső felmérést vártam arról, hogy figyeljetek, nem tilthatjuk be a nyílt kapus meccseket a Fradi BL-szereplése idején, mert a kutatások szerint akkor elsöpör minket a népharag. Akkor azt mondom, hogy oké.

De így számomra teljesen megmagyarázhatatlan – és én sem tudom megmagyarázni a választóimnak, akiknél látom, hogy vörös posztó ez a téma”

– magyarázta az egyik fideszes, hozzátéve, egy focimeccs akkor is „maga a fertő”, ha a résztvevők egyébként elővigyázatosak és betartják a szabályokat.

„De hát ilyenkor minden van, ugye, puszi, pacsi, ölelkezés, beleisznak egymás sörébe, mit tudom én” – vélekedett a nevét nem vállaló kormánypárti politikus.

A fideszesek közül a HVG szerint többen megértették Orbán azon magyarázatát, hogy a magyar gazdaság nem állhat le ismét olyan hosszú időszakra, mint a tavaszi első hullámban, de egy 10 napos, két-három hetes vagy akár egy hónapos leállás szerintük is sokat javítana az egyre romló helyzeten.

Az egyik megkérdezett képviselő viszont állítása szerint homályos utalásokat hallott a Parlamentben arra vonatkozóan, hogy Magyarország is követné Szlovákia azon példáját, hogy az egész lakosságot letesztelik koronavírusra, és az így kapott eredmények alapján rendelnek el újabb intézkedéseket.

Ezt azonban szerinte már az erőforrások igénybevétele miatt is „csak egyszer lehet ellőni”.

Illetve addig is, amig a szlovák tapasztalatok összegezhetővé válnak, a képviselő szerint nagyon gyorsan szükség lenne a drasztikusabb intézkedésekre, így például iskolabezárásra vagy akár lakhelyelhagyási tilalomra is.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek