Parragh László szerint nem indokolt meghosszabbítani a 3 hónapos álláskeresési támogatást

Komplett iparágak mennek csődbe, több százezer új munkanélküli keletkezik, eközben Orbán embere.

A Magyar Nemzetnek adott interjút Parragh László a járvány kereskedelemre gyakorolt hatásáról, de az aHang múlt hét csütörtöki akciójára is reagált.

Az aHang október 29-én reggel adott le egy 11 ezer ember által aláírt petíciót Parraghnak címezve az MKIK épülete előtt.

A petíció arról szólt, hogy álláskeresési folyósítási idejét

duplázzák meg háromról hat hónapra.

(Mellesleg ugyanazon a napon választották meg Parraghot újabb négy évre az MKIK élére.)

Az „Azonnali segítséget a munkanélkülieknek!” című kiáltványt az aHang civil szervezet indította, az aláírók személyes történeteiket is megoszthatták, hogy nekik miért lenne fontos az álláskeresési járadék idejének meghosszabbítása.

A petíciót aláírók és a civil szervezet szerint a hosszabbítás azért lenne indokolt, mert három hónap gyakran nem elég arra, hogy valaki állást találjon –

miközben naponta több százan veszítik el a munkahelyüket.

Noha Parragh május 6-én még arról beszélt az álláskeresési járadék meghosszabbításával kapcsolatban, hogy „amint lehetőség lesz rá, kellő időben megtesszük a megfelelő lépéseket a helyzet rendezésére.”, októberben már azt állította, hogy semmilyen ráhatása nincs erre az ügyre.

A Magyar Nemzet interjújában úgy reagált a múlt heti akcióra, hogy

a jelenlegi piaci helyzet nem indokolja a hosszabbítást, de kamarai elnökként egyébként sincs döntési helyzetben a szociális juttatásokat illetően.

Az akció kapcsán azt mondta, hogy ő meghívta az aHang képviselőit egy egyeztetésre, amit ők el is fogadtak.

„A leegyeztetett időpontnál egy héttel korábban, váratlanul jelentek meg az aktivisták a Bank Center épületénél, mellőzve minden előzetes jelzést. Úgy tűnik, az kevésbé volt fontos, hogy az ellátásokról beszéljünk.” – állította Parragh.

A Mérce azonban megkérdezte erről Hajdú Gergőt, a civil szervezet kampányigazgatóját, aki szerint a dolgok nem pont úgy történtek, ahogy Parragh tálalta.

Ő ugyanis valóban beszélt az akció előtt egy héttel telefonon Parragh-gal, akivel meg is állapodtak egy időpontban az egyeztetésre. A kamara elnöke azt mondta Hajdúnak, hogy a titkárnőjével még rögzíti az időpontot, és visszahívja a kampányigazgatót; a visszahívás azonban nem történt meg.

„Hajdú elmondta, hogy egyrészt mivel az ígérete ellenére Parragh nem hívta vissza, valamint, mert a szavaiból úgy tűnt, valójában nincs miről egyeztetniük, ezért döntött végül úgy az aHang, hogy nem az előre egyeztetett időpontban, hanem korábban adják át a petíciót.” – írja a Mérce.

Mindeközben az Eurostat szerdán tette közzé azokat az adatokat, amelyek az EU tagállamainak szociális kiadásaira vonatkoznak.

Magyarországnál csak Málta és Lettország költ kevesebbet erre, ők a GDP 15 %-át fordítják szociális juttatásokra, míg nálunk ez az arány 16 %. A munkanélkülségre különösen kevés, az összes szociális kiadás mindössze 1,9%-a jutott.

(via merce.hu)

 

Valódi Hírek