Baj van: Beteltek a kórházi ágyak Miskolcon, már a borsodi fertőzötteket is Egerbe kell vinni

Most omlik ránk az elmúlt tíz év minden bűne.

A miskolci kórházban megtelt a koronavírusos betegeknek fenntartott ágyak 80 százaléka, így a borsodi és a nógrádi új fertőzötteket az egri Markoth Ferenc Kórházba viszik.

A szeptemberben megjelent minisztériumi eljárásrend szerint a Covid-fertőzöttek ellátását öt első vonalbeli körházra bízták (Miskolc, Ajka, Szekszárd, Kiskunhalas, Nyíregyháza). Előírták továbbá, hogy amennyiben az adott kórházban a koronavírus-betegeknek fenntartott ágyak 80 %-a megtelik, be kell vonni az ellátásba a másod-, majd harmadvonalas intézményeket is.

A miskolci kórházhoz Borsod, Nógrád és Heves megye tartozott.

Úgy lett volna logikus, ha a Heves megyei betegeket Egerben, a borsodiakat és nógrádiakat pedig Miskolcon látták volna el. Ehelyett a koronavírus-betegek felvétele Miskolcon leállt, és mindenkit, aki eddig Miskolchoz tartozott, az egri kórházba szállítanak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 444.hu erre vonatkozó kérdésére így válaszolt:

„Annak érdekében, hogy Miskolcon a speciális ellátást igénylő, koronavírussal fertőzött betegek ellátását el tudják végezni (pl. dialízisre váró betegek, COVID-pozitív műtétre váró betegek, egyéb speciális invazív beavatkozások) ilyen jellegű ellátást nem igénylő, koronavírus megbetegedésben szenvedő páciensek ellátását a másodvonalban kijelölt intézmény, jelenleg az egri Markhot Ferenc Kórház veszi át ideiglenesen. Ahogy Miskolcon a betegek gyógyulnak, úgy ismét fogad új fertőzötteket.”

A kórházak eközben egyre nagyobb terhelésnek vannak kitéve, a szerdai adatok szerint több mint 4700-an vannak kórházban, közülük 348-an lélegeztetőgépen. Gulyás Gergely szerint pedig

a legrosszabb esetben 10.000 ember fog lélegeztetőre kerülni.

A betegek ellátását végző orvosok és ápolók pedig olyan kevesen vannak, hogy már szemészeket és pszichiátereket is bevontak az ellátásukba.

(via 444.hu / címlapkép: illusztráció)

 

Valódi Hírek