Gulyás: Minden helyet bezárunk, ahol zene van és a kiszolgálás nem asztaloknál történik

Legrosszabb esetben 10 ezer magyar kerülhet lélegeztetőgépre – mondta a miniszter.

A szerdai kormányinfón pontosította Gulyás Gergely kancelláriaminiszter Orbán Viktor kedd esti bejelentését, mely szerint a koronavírus-járvány eszkalálódása miatt minden szórakozóhelyet bezárnak.

Gulyás szerint „indokolt volt a rendkívüli jogrend gyors bevezetése, ezért azt kérjük az Országgyűléstől, hogy hosszabbítsa meg a rendkívüli veszélyhelyzetet 90 nappal”.

Gulyás közölte:

„A tegnap meghozott döntések alapján minden olyan szórakozóhelyet bezárunk, ahol zene van, és a kiszolgálás nem az asztaloknál, ültetetten történik.”

Hozzátette: a közlekedés szintén nagy veszélyforrása a járvány terjedésének. Ezért a kormány ingyenes parkolást rendelt el az országban, mert „ez az a helyzet, amikor még a dugók is sokkal jobbak, mintha a tömegközlekedésben lenne zsúfoltság″.

A miniszter szerint az intézkedések javíthatnak a jelenlegi helyzeten, de megoldást majd csak a vakcina hoz.

Gulyás szerint a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri az egészségügyi helyzetet, és a legfrissebb adatok alapján dönt arról, hogy szükségesek-e újabb szigorítások.

A tárcavezető kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a kormány becslése szerint a legrosszabb esetben 10 ezer embert kell majd lélegeztetőgépre tenni.

(Ez utóbbi hatalmas probléma lenne, ugyanis csak 2000 intenzíves szakápolónk van, és azok egy jelentős része is egyéb, nem koronás betegeket ápol éppen – a szerk.)

Az oktatásról szólva azt mondta, hogy a kormány szerint az egyetemeken megoldható a távoktatás, de ott, ahol nevelés is zajlik, nehezebb.

Gulyás Gergely elmondta, a kormányülésen nem kötelező a maszk viselése, de a távolságtartásra vonatkozó szabályok betartása igen.

Videó:


.

Kapcsolódó cikkünk:

Szakorvos: Hiába van 16 ezer lélegeztetőgépünk, ha még 2000 intenzíves szakápolónk sincs

.

 

Valódi Hírek