Kiderült: Albán származású volt a bécsi merénylet egyik támadója

Fejlemények.

Albán gyökerekkel is rendelkezett, de már Bécsben nőtt fel az a 20 éves férfi, aki hétfőn este részt vett az osztrák fővárosban történt terrorista támadásban. A merénylő szülei Észak-Macedóniából származtak, így ő az osztrák mellett észak-macedón állampolgársággal is rendelkezett – írja a Telex.

Karl Nehamerr, osztrák belügyminiszter kedd reggel arról beszélt, hogy a 20 éves támadót 2019-ben már 22 hónap börtönre ítélték Ausztriában, amiért Szíriába akart menni, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljon.

A férfit, aki végül a fiatalkorú és a fiatal felnőttkorú bűnözőkre vonatkozó törvény miatt 2019 decemberében szabadult a börtönből, a terrorszervezethez való csatlakozási szándékai miatt az osztrák hírszerzés is ismerte.

A hétfő esti támadás során több lőfegyver, illetve egy megtévesztésre használt bombamellény is volt nála. A rendőrök az utcán, a Ruprecht templom közelében lőtték le.

Sebastian Kurz, osztrák kancellár a kedd délelőtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a támadásban eddig négyen, egy idős férfi, egy idős nő, egy fiatal járókelő és egy pincér veszítette életét. 14 ember megsérült, közülük többen válságos állapotban vannak kórházban – írja a CNN.

Kurz szerint a történtek nem a keresztények és a muszlimok vagy Ausztria és a bevándorlók összeütközéséről, sokkal inkább a

„barbárok és a civilizáció küzdelméről”

szólnak. A kancellár ígéretet tett arra, hogy felelősségre vonják a támadás elkövetőit és kitervelőit.

Az osztrák rendőrség jelenleg is nagy erőkkel keresi a támadás egy vagy több elkövetőjét, ezzel kapcsolatban egyelőre ellentmondásosak a hírek. Az osztrák-cseh határon szúrópróba szerűen ellenőrzik az átkelőket, Bécs belvárosát pedig lezárták a járókelők előtt. A belügyminiszter arra kérte a lakosokat, hogy maradjanak otthon. Az iskolák és óvodák ma zárva tartanak a városban.

Ausztriában háromnapos nemzeti gyászt rendelt el Kurz kancellár.

(BBC/CNN/Telex nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Christian Bruna)

Kapcsolódó cikkünk:

Orbán a bécsi merényletről: Készen állunk arra, hogy megmentsük Európát az ilyen támadássorozatoktól (+videó)

 

Valódi Hírek