Hazaárulás: Orbánék akadályozták meg, hogy a Budapest Airport 18 milliárdos uniós mentőcsomaghoz jusson

Lerohasztva olcsóbban meg tudják kaparintani.

A Bloomberg írta meg, hogy a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került, magyar repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. még tavasszal megpályázott egy 50 millió eurós kölcsönt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál (EBRD), amit a kormány azonban még májusban megvétózott.

A Budapest Airport Zrt. forgalma a vírus tavaszi hullámában 99 százalékkal esett vissza, és ez a helyzet nyáron sem javult, sőt: a második hullámnak és a határzárnak köszönhetően rendkívül rosszak a cég kilátásai.

Éppen ezért pályáztak az EBRD-nél egy valamivel több mint 18 milliárdos kölcsönre a bank „Szolidaritási Csomag” nevű programján keresztül.

A Budapest Airport Zrt. ezzel az összeggel kívánta volna stabilizálni a pénzügyi helyzetét, továbbá ebből fizették volna ki a még el nem bocsátott alkalmazottakat is.

Az EBRD által nyújtott kölcsönök esetében vétójoga van az országnak, ahova egy beruházási- vagy kölcsönprogram irányul, ám ezzel a vétójoggal a Bloomberg forrása szerint szinte soha nem élnek a kormányok.

Nem így a magyar kormány, amelyik májusban

megvétózta

a kölcsön folyósítását.

Mint arról beszámoltunk: Orbán emberei a közlemúltban vételi ajánlatot tettek a Budapest Airportra, és nyilvánvaló az is, hogy egy kivéreztetett, kilátástalan sorsú céget olcsóbban meg tudnak venni.

Az ajánlattevő konzorciumot az a Jellinek Dániel képviselte, aki az utóbbi időben viharos sebességgel bővítette gazdasági- és ingatlanportfólióját, és aki közvetlen üzleti kapcsolatban áll Orbán környezetével.

Az előzményeket itt találod:

Bloomberg: Orbán emberei meg akarják szerezni a ferihegyi repülőteret

.

(Bloomberg / 444.hu)

Valódi Hírek