Pintér Sándor elkezdte castingolni az új kórházrendszer 40 leendő csúcsvezetőjét

Müller Cecília is besegít, a kamara nem asszisztál hozzá.

Januárban lép életbe az új egészségügyi törvény, amelyről a Magyar Orvosi Kamarának megvan a nem túl hízelgő véleménye. Erről itt és itt is írtunk.

A Népszava információi szerint most az új egészségügyi rendszer mintegy

40 csúcsvezetőjét

keresi a belügyminiszter.

Az ő kiválasztásukban segít majd az a bizottság, amelynek tagságát Kincses Gyula, az orvosi kamara elnöke visszautasította.

A bizottság meghívott tagjai:

  • Oberfrank Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia Titkárság köztestületi igazgatója
  • Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott, az országos kórházfőparancsnok helyettese
  • Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánja
  • Müller Cecília országos tiszti főorvos

„Az új „csúcskórház-igazgatók” tervezett tömeges válogatása kapcsolódik a jogállási törvényhez, mivel az annak életbelépése után kialakuló új struktúrában ők lennének az egyes területek egészségügyi ellátásáért felelős vezetők.” – írja a Népszava.

Ezekhez az úgynevezett „csúcsvezetőkhöz” tartoznának majd az adott régió kórházai, rendelőintézetei és alapellátói is.

Ha időben sikerült őket kiválasztani a fent említett bizottságnak, akkor már január előtt hivatalba léphetnek, hiszen nekik kell majd megkötniük a szerződéseket az állami szolgálatban maradt egészségügyi dolgozókkal. Azzal a kevéssel, akik valóban maradnak.

Az új egészségügyi törvény szerint januártól „az állami, önkormányzati fenntartású egészségügyi szolgáltatóknál csak úgynevezett „egészségügyi szolgálati jogviszonyban” dolgozhatnak az emberek.”

Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy a dolgozók kezét sokkal jobban megköti az állam, mint a közalkalmazotti státusz esetében: a jövőben mellékállás ugyanis kizárólag a munkaadó engedélyével lesz vállalható.

De nem ez az egyetlen változás: az új törvény szerint az egészségügyi dolgozók nem csupán a mostanihoz hasonló világjárvány idején, hanem bármikor máskor is átvezényelhetőek lennének másik intézménybe.

Hogy a jelenlegi kórházigazgatók sorsa mi lesz ebben az új struktúrában januártól, azt Pintérék nem részletezik.

„Most még azt sem lehet tudni, hogy pontosan mi az az új struktúra, amihez a hétvégén megnevezett bizottság castingolja a főigazgatókat” – mondta a lapnak az egyik nagy intézmény vezetője.

(Népszava)

 

Valódi Hírek