Véghajrában az amerikai elnökválasztás: holnap eldől, ki lesz Egyesült Államok elnöke

Trump vagy Biden, Biden vagy Trump?

Egy nappal az amerikai elnökválasztás vége előtt Joe Biden, demokrata elnökjelölt egyelőre vezet Donald Trump, jelenlegi elnökkel szemben. Az Egyesült Államokban már előzetesen rekordmennyiségű ember adta le a szavazatát, de ebből nem lehet egyenesen arra következtetni, hogy az eredmények ne változhatnának olyan mértékben, hogy végül mégis Trump nyerjen.

A győzelemhez 270 elektori szavazat kell: az összes szavazatból jelenleg az országban Biden 279-re, Trump 163-ra számíthat és 96 még nem dőlt el.

A választás várható eredménye viszont még megfordulhat, hiszen a jelenlegi elnök éppen azon választók körében a legnépszerűbb, akik azt mondják, hogy csak a választás napján, azaz november 3-án mennek el szavazni.

Ha Trump szavazói tömegesen megjelennek a szavazófülkékben, akkor a két jelölt közötti különbségek még kiegyenlítődhetnek azokban az államokban, ahol jelenleg egyik jelöltnek sincsen biztos többsége. Ilyen állam például Florida, ahol a legfrissebb felmérések szerint Biden 51 százalékkal vezet, míg Trumpra az emberek 47 százaléka adná le a voksát.

Pennsylvaniaban ez az arány 53% :46%-hoz, egyelőre szintén Biden javára. Kérdéses, hogy ezeket az államokat Biden meg tudja-e tartani holnap is.

A választásokon rekord részvételi arányra számítanak. A számok pedig azt mutatják, hogy a republikánusok nagyobb arányban mennek el holnap szavazni mint a demokrata szavazók. Elsősorban amiatt, hogyan vélekednek a koronavírus-járvány hatásairól, illetve közvetlenül, hogy mennyien félnek attól, hogy elkapják a vírust.

A választás napján szavazók ugyanis 23 százalékos arányban félnek a vírustól, míg az előzetesen szavazók közül 37 százalék aggódott amiatt, hogy elkaphatja a Covid-19-et. Azaz, a számok azt mutatják, hogy elsősorban

Trump-szavazók azok, akik nem félnek a vírustól,

és ők lehetnek azok is, akik holnap nagyobb számban járulnak a szavazóurnákhoz.

A két jelölt igyekszik az utolsó pillanatban is minden szavazót elérni és bár Trump hátrányban van, ez nem látszik a kommunikációján. Tegnap ugyanis ezt mondta Bidenről:

„Tudják, miért ilyen dühös? Mert veszít, ezért ilyen dühös.

Nem hiszem, hogy tudja, hogy veszít, nem hiszem, hogy bármit is tud” – mondta az elnök anélkül, hogy bővebb magyarázatot adott volna kijelentéseinek.

Joe Biden közben az utolsó pillanatban is azzal kampányol, hogy megprbálja felhívni a figyelmet Trump rasszista kijelentéseire, így például arra, amikor az elnök

nemi erőszakolóknak nevezte a mexióikat.

Ezzel szemben Biden alelnök-jelöltje, Kamala Harris indiai és jamaicai származású, ami sok kisebbségi szavazatot jelentett és jelenthet a demokrata jelöltnek.

Ráadásul az utolsó pillanatban Barack Obama is intenzív kampányba kezdett Biden mellett. Egy beszédében azt ígérte, hogy „Joe, Kamala és Gary (Peters, szenátor szerk.) meg fogja védeni az egészségügyi ellátásotokat és kiterjesztik az állami egészségbiztosítást, ha szavaztok”.

Ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy ma már Obama sem beszélhet mindenki számára elérhető alapellátásról.

Jelenleg tehát úgy néz ki, hogy az Egyesült Államokban a két rossz közül talán nyerhet a kisebbik. Biden győzelme azt jelentené, hogy az USA kapcsolata a NATO-val ismét javulhat, illetve, hogy a klímakérdésben ismét közelednének Európához. A helyi lakosság életében azonban nem hozna sok változást Biden elnökké választása.

(Kiemelt fotó: MTI/AP/Keith Srakocic / MTI/AP/Andrew Harnik)

 

Valódi Hírek