Bedurvult a koronavírus második hulláma, egész Európa szigorítani kezdett

Sok helyen megteltek a kórházak, és a járványgörbe csak töretlenül emelkedik tovább.

Ausztriában és az Egyesült királyságban masszívan korlátozzák az emberek társas érintkezését: a jövő hét folyamán keddtől, illetve csütörtöktől a németországiakhoz hasonló intézkedések lépnek érvénybe. A két országban bezárnak az éttermek, a szállodák, valamint a szabadidős- és sportlétesítmények.

Az osztrákoknál

este nyolctól reggel hatig kijárási korlátozás vár a lakosságra

és emellett az egy háztartásban élő emberek legfeljebb egy másik háztartásban élőkkel találkozhatnak.

Sebastian Kurz, osztrák kancellár azt mondta, hogy „az a célunk, hogy decemberben lépéről-lépésre újra nyissunk és így visszatérjünk egy többé-kevésbé normális élethez.”

Angliában szintén csak nyomós okkal hagyhatják el az emberek az otthonaikat: annak számít a munka, a sport és a hozzátartozók gondozása. Az angolok nem találkozhatnak más háztartások tagjaival és a boltok is bezárnak, leszámítva az élelmiszerüzleteket és a drogériákat. Az iskolák mindkét országban nyitva tartanak.

Angliában a szakértők elszámolták magukat és legrosszabb esetben vártnál is

jóval több új fertőzés történt,

így a kormány ott is szigorítani kényszerül. Boris Johnson szerint „most van itt a cselekvés ideje, mivel nincs más alternatíva.”

Németország és Franciaország már a múlt héten szigorított a vírusellenes intézkedéseken, ezekben az országokban is arra számítanak, hogy a részleges kijárási korlátozásokat csak decemberig lesz szükséges fenntartani.

Franciaországban ugyan nyitva tartanak az iskolák és a munkahelyekre is be lehet járni, de Németországgal ellentétben itt

engedélyt kell beszerezni a lakhelyek elhagyásához.

Aki megszegi a szabályokat, 135 eurós büntetésre számíthat. A franciák erre reagálva tömegesen hagyták el városi lakásaikat és mentek el vidéki nyaralóikba.

Spanyolországban már október 26 óta érvénybe lépett egy, az osztrákokénál kevésbé szigorú kijárási korlátozás: az országban este 11 és reggel hat között nem hagyhatják el az emberek a lakhelyüket nyomós indok nélkül.

Az ország 17 régiójából 13-ban megtiltották a régióba való ki- és belépést.

Lengyelországban a legtöbb iskolát is bezárták és mindenféle nyilvános összejövetelt betiltottak: ez nem utolsó sorban annak a hatására is történhetett, hogy az új lengyel abortusztörvény elleni tömeges tiltakozások komoly fejtörést okoznak a kormánynak.

Szlovákiában a hétvégén leteszteltek 3,6 millió embert, és kiszűrtek 38 ezer fertőzöttet, akiket elkülönítettek az egészségesektől. A szlovák kormány nem hozott szigorú intézkedéseket, abban bíznak, hogy az országos teszteléssel kiszűrt emberek karanténba zárásával kellőképpen lelassítják a járvány terjedését.

(címlapfotó: Reuters)

Valódi Hírek