Változások és szigorítások a járványkezelésben – megint megnyilatkozott az Operatív Törzs

Hétfőtől a rendőrség is szankcionálhat, de hisznek az egyéni védekezésben.

A kormány továbbra is az egyéni védekezés hatékonyságára támaszkodik a járványkezelésben, de azért szigorítanak a maszkviselés szabályain.

Hétfőtől kibővül a védőmaszk használatával kapcsolatos szabályozás – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szombaton a közmédiának.

Lakatos Tibor azt is elmondta, hogy az ország nem állhat le, hiszen a vírus második hulláma sokkal tovább tarthat, mint a tavaszi első hullám.

Megfontoltan kell bevezetni a korlátozó intézkedéseket, nyilatkozott Lakatos.

Hétfőtől a nyilvános rendezvényeken és a vendéglátóhelyeken is kötelező lesz a maszkviselés, persze csak akkor, ha vendégek éppen nem esznek vagy isznak.

A boltokban a maszkhasználatot ezentúl a rendőrség is ellenőrizheti (ezidáig erre csak a kereskedelmi hatóság volt jogosult), sőt szankcionálhatja is azokat az üzleteket, ahol a vevők vagy a dolgozók nem tartják be a védelmi intézkedéseket.

„A figyelmeztetéstől az egymillió forintos bírságig terjedhet a büntetés, de akár be is zárhatják az üzletet.” – tette hozzá Lakatos.

Kiemelte azt is, hogy a hatóságok számítanak a lakosság együttműködésére. Mindeddig a járványügyi szabályok megsértése miatt kiszabott szankciók 43 százaléka figyelmeztetés volt. Ez azt jelenti, hogy a rendőrök inkább figyelmeztettek, de

„ennek az időnek most már vége van”,

mert nagyon megnőtt az új fertőzöttek száma – hangsúlyozta.

A halottak napi megemlékezések kapcsán elmondta továbbá, hogy aki tömegközlekedéssel utazik a temetőkbe, az mindenképpen használjon maszkot, a temetőkben pedig a megemlékezők tartsuk egymástól a megfelelő távolságot.

 

Valódi Hírek