Kitört a belharc: Zúgolódnak a fideszes képviselők a járvány szabadjára engedése miatt, szigorítást várnak Orbántól

Különben nehéz lesz elkerülni a még nagyobb katasztrófát.

A második hullám szeptemberi kezdete óta a legtöbb európai ország is több lépcsőben, eltérő mértékben, de határozott korlátozásokat vezetett be.

Több helyen bezárták az iskolákat, megtiltották a tömegrendezvényeket, és a focimeccseket is zárt kapuk mögött játsszák.

A kijárási korlátozások és a szigorú ellenőrzések célja egy: visszaszorítani a koronavírus járvány terjedését, elkerülve a tragédiát, mely több ezer ember halálához vezethet.

A magyar kormány ellenben ismét szembe megy az európai gyakorlattal, a Magyar Orvosi Kamara és több virológus kérésével. Nálunk a jelenlegi járványügyi intézkedések kimerülnek a maszkhasználat tessék-lássék szigorításában.

A kormány nem szankcionál, csak kér, hogy tartsuk meg a távolságot, fertőtlenítsük a kezünket, és kerüljük a nagyobb rendezvényeket. Koncertek csak 500 fő alatt lehetnek, bajnoki futballmeccsekre viszont továbbra is járhatunk tízezred magunkkal.

Eközben a napi fertőzöttek és halálozások száma a négy héttel ezelőtti háromszorosánál tart.

A hvg.hu szerint több fideszes politikus is elégedetlenkedésének adott hangot amiatt, hogy míg a környező országokban hetek óta egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak a járvány tombolása miatt, itthon a kormány nem döntött érdemi intézkedésekről.

A fideszes képviselők négyötöde egyetért abban, hogy szigorítani kell a járványügyi szankciókon.

A lapnak egy dunántúli nagyváros fidesze képviselője úgy nyilatkozott:

„Megértem, hogy figyelni kell a gazdaságra, de ez így már nem tartható. Amerre járok, azt hallom, hogy mikor lépünk már, hányaknak kell még meghalni, hogy történjen végre valami.”

A politikus hangsúlyozta, nagyon örül a Fradi sikereinek a Bajnokok Ligájában, de a szurkolók előtt játszott meccsekről azt gondolja:

„ez láthatóan nem az a közeg, ahol a résztvevők fegyelmezetten betartják a maszkviselési szabályokat”.

Ugyanilyen érthetetlennek tartja a csak a koncertekre érvényes 500 fős létszámkorlátot is, miközben

„az egész ország tobzódik az agyonzsúfolt szabadidős, családi és gasztroeseményekben”,

de a szórakozóhelyek nyitvatartása is „erősen felülvizsgálandó” szerinte.

Egy másik fideszes politikus úgy gondolja:

„Látható, hogy a maszkviselés már nem elég. Tavasszal farkast kiáltottunk, amikor nem is volt igazán itt, mindenki óvatos volt, éjjel-nappal kezet mosott, fertőtlenített, nem mászkált feleslegesen, kerülte a találkozásokat. De már belefáradtak, felengedtek – nem bízhatjuk csak az ő felelősségérzetükre vagy kitartásukra, hogy megbetegednek-e.”

Szerinte a közvetlen kontaktusokat szabályokkal kellene minimalizálni, és kitért arra is, szerinte a kormány az első hullámhoz képest meglehetősen elhanyagolja az időseket, akik a legveszélyeztetettebb korcsoport.

A képviselő rávilágított arra, ha a kormány óvatosságra intené őket és visszakapnák a vásárlási idősávjukat is, az semmilyen mértékben nem veszélyeztetné a gazdaságot.

Egy aprófalvas körzetet képviselő fideszes politikus szintén pártolná a szigorításokat, sportrajongóként még a sporteseményekhez kapcsolódóakat is.

A megkérdezett képviselők nagy része nem híve az iskolabezárásoknak,

a legtöbben az élet más-más területein vezetnék be az első körös szigorításokat.

Van azonban olyan kormánypárti politikus is, aki szerint ha az őszi szünet utáni járványügyi adatok azt mutatják, hogy az iskolai szünet alatt csökkent a fertőzöttek száma, akkor be kell zárni az intézményeket. Ez nagyjából a két hét múlva megfigyelhető járványügyi adatokból derülhet ki.

Ha a kormány addig semmilyen újabb korlátozó intézkedést nem hoz, a képviselő – több frakciótársa véleményét tolmácsolva – állítása szerint maga fogja felvetni a szükséges korlátozási javaslatokat Orbán Viktornál.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek