A környező országok sorra zárják be az iskolákat, nálunk még vígan fertőzik egymást a diákok

Mi így szállunk le a bicikliről.

Az őszi szünet közepén a szülőket most leginkább az foglalkoztatja,

mi lesz november 1-je után.

Vissza kell-e menni a gyerekeknek az iskolákba, vagy a tavaszi szünethez hasonlóan, a mostani tanítási szünet után is digitális oktatást rendel el a kormány?

Bár a járványadatok a tavasziahoz képest sokkal rosszabbak, Orbánék minden lehetséges platformon hangsúlyozzák:

nem szeretnének az év elejéhez hasonló szigorú korlátozásokat bevezetni,

így jó eséllyel a tanítás is a megszokott munkarendben folytatódik majd az őszi szünet után is.

Eközben a környező országokban sorra zárják be az iskolákat, hogy a diákok ne fertőzzék el egymást, és ne vigyék haza a vírust az idősebbeknek.

  • Csehország már korábban elrendelte a digitális tanredet, kivéve az általános iskolák alsós osztályaiban, november 2-től viszont már a kisiskolások sem térhetnek vissza tantermeikbe.
  • Noha Szlovákia Magyarországhoz képest kevésbé fertőzött, a szlovák kormány mégis sokkal szigorúbb szankciókat vezetett be. A kijárási korlátozás és a temetőlátogatási tilalom mellett október 26-tól kezdve – az október eleji középiskolai bezárások után – az összes oktatási intézményt egy hónapra bezárták.
  • Szlovéniában is elmarad a lakossághoz arányosított koronavírussal összefüggésbe hozható halálozások száma a magyar szinttől, az ország vezetői mégis úgy döntöttek, hogy az alsó tagozatos gyermekeken kívül valamennyi diák otthonról tanul.
  • Bulgária mind fertőzöttségi, mind halálozási adatok tekintetében jóval elmarad Magyarországtól. Itt a kormány nem is rendelkezett egységesen a tanintézmények bezárásáról, a döntési jogot átadták a legfertőzöttebb települések iskolaigazgatóinak. A minisztérium annyit javasolt, hogy először a középiskolák álljanak át az online oktatásra, a szakértők viszont úgy nyilatkoztak, hogy a kisiskolásoknál csak végső megoldásként vezessék be a digitális oktatást. A legtöbb intézményvezető az iskolák bezárása mellett döntött, már csak azért is, mert a korlátozások és a házi karanténok miatt egyébként is sok a hiányzás.
  • Noha Románia járványadatai a mieinkhez hasonlók, az iskolai korlátozásokat sokkal szigorúbban veszik: a kormány egy vörös forgatókönyv nevű automatizmust fogadott el, ami akkor lép életbe, ha egy régióban az utóbbi két hétben regisztrált új fertőzöttek száma meghaladta a lakosság három ezrelékét. Ez Romániában jelenleg Bukarestre és három erdélyi megyére, Fehérre, Hargitára és Kolozsra igaz.
  • Távoktatás van Lengyelországban is, az általános iskolák felső tagozatain és a középiskolákban. A lengyelek a halálozások tekintetében kicsivel ugyan, de jobban állnak Magyarországnál, a napi új esetek terén viszont rosszabbul. Ez annak köszönhető, hogy népességarányosan még a magyaroknál is kevesebbet tesztelnek.

(444.hu nyomán / címlapkép: illusztráció)

Valódi Hírek