Meredeken romlik a helyzet, de Müller dublőre szerint fel vagyunk készülve a második hullámra

Hétfőtől szigorodnak a maszkviselési szabályok.

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatója a november 2-tól érvényes szigorítások ismertetésével kezdődött.

Kiss Róbert tájékoztatása alapján jövő hétfőtől csak a maszkviselésre vonatkozó előírások szigorodnak, más területeken nem lesznek korlátozások. November 2-tól viszont kötelező lesz a maszk használata a szórakozóhelyeken és a vendéglátó egységekben is, a maszkot csakis evés vagy ivás alkalmával lehet majd levenni.

Szabályszegés esetén az adott intézményt akár be is zárhatják.

Kiss arra kérte a lakosságot, hogy mindenszentekkor és halottak napján fokozottan ügyeljenek a távolságtartásra, a temetőkben is viseljenek maszkot. Hozzátette, megerősítik a rendőri jelenlétet a temetők környékén.

Müller Cecília ismét nem volt jelen a sajtótájékoztatón. Helyette Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője közölte a legfrissebb koronavírussal kapcsolatos információkat.

E szerint az elmúlt 24 órában 2194 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, meghalt 56 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1634 főre emelkedett.

3197 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255 szorul lélegeztetőgépre. Az aktív fertőzöttek száma 49 024 fő.

Annak ellenére, hogy a környező országok – akár jobb statisztikákkal is – komoly korlátozásokat vezetnek be, az NNK osztályvezetője nem beszélt esetleges szigorúbb intézkedések bevezetéséről, hiszen:

„A kormány célja, hogy napjainkat ne bénítsa meg a vírus jelenléte.”

Müller Cecíliához hasonló jó tanácsokat viszont tőle is kaptunk: „Be kell tartani az óvintézkedéseket, a maszkviselést, a gyakori kézmosást. Kerüljük a zsúfolt helyeket.”

Galgóczi elmondta, hogy egyre több mintavételre van szükség, amit jelenleg az Országos Mentőszolgálat végez, de szükséges további mintavételi helyek felállítása. Így a Belügyminisztériummal együttműködve

200 új mintavételi egységet hoznak létre.

Az osztályvezető beszélt a gyermekek részére fenntartott influenza elleni oltóanyagokról is, melyeket pénteken szállítanak ki a kormányhivatalokba, központokba, a háziorvosok onnan tudják majd igényelni.

Galgóczi Ágnes nem reagált a Népszava csütörtök reggeli cikkére, amely a mentők tesztelési leterheltségéről szól.

Újságírói kérdésre azonban elmondta: a magyar egészségügy fel van készülve a második hullámra.

Eddig több mint 930 egészségügyi dolgozót vezényeltek át. Végezetül közölte: “Jelenlegi ismereteink szerint hat hónapig tekinthető védettnek, aki a fertőzésen átesik”.

Valódi Hírek