61 ezren jelentkeztek, de csak ezren kapnak lehetőséget a kormánytól az újrakezdésre

Így „segítenek” a koronaválságban.

Idén májusban indultak el az úgynevezett „gazdaságvédelmi akcióterv” részeként meghirdetett Újratervezés Programra épülő informatikai képzések, melyek az Innovációs és Technológia Minisztérium szerint segíteni fogják a koronavírus-járvány alatt álláskeresővé váltakat és a pályamódosításra kényszerülőket.

A jövő áprilisban hivatalos vizsgával, államilag elismert bizonyítvánnyal záródó képzés az első pótvizsgáig

teljesen díjmentes

és a minisztérium ígérete szerint az alapozó informatikai képzést eredményesen teljesítők naprakész, a gyakorlatban is jól hasznosítható tudást szereznek, az elsajátított ismeretek pedig érdemben segíthetik elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon.

A programra összesen 61 886-an jelentkeztek, közülük a nyolc hetes – szintén ingyenes – alapozó tréning után 8871-en kaptak igazolást a tanfolyam sikeres elvégzéséről.

A közel kilencezer főből azonban csupán ezer kapott lehetőséget az október 28-án kezdődő négy hónapos, napi nyolc órás intenzív tréning elvégzésére.

Az ITM tájékoztatása szerint a résztvevők átlagéletkora 40 év, 60 százalékuk vidéki, jelentős részük a koronavírus-járvány következtében vált álláskeresővé.

A képzéseket négy informatikai szakágban, gyakorlatorientált digitális eszközökkel, magyar nyelvű e-learning tananyagból oktatják majd a kijelölt intézmények oktatói, a pályamódosítók folyamatos mentori támogatást is kapnak.

Annak érdekében, hogy a leendő informatikusok megélhetése a képzés ideje alatt is biztosítva legyen, a Diákhitel Plusz program keretében

nulla százalékos kamatozású hitelt is felvehetnek.

Az ITM most azt ígéri, hogy az Újratervezés Program várhatóan kibővített formában folytatódik majd.

(via telex.hu)

Valódi Hírek