Abortuszellenes koalíciót kötött Magyarország Belarusszal, az USA-val és Szaúd-Arábiával

Haladunk.

A Washingtonban tartott virtuális konferencián Magyarország a világ 31, többségében autoriter és illiberális országával kötött abortuszellenes koalíciót csütörtökön.

A „Genfi Konszenzus Nyilatkozatának” elnevezett kiáltvány célja, hogy támogassa és előmozdítsa a női jogokat és a nők egészségét, ám anélkül, hogy hozzáférést biztosítana az abortuszhoz – írja a Guardian.

A koalícióról szóló nyilatkozatot a magyar kormány mellett az Egyesült Államok, Brazília, Egyiptom, Indonézia és Uganda kezdeményezte. A támogatók között pedig többek közt olyan, az emberi és főként a női jogokat csak minimálisan érvényesítő országok szerepelnek mint Szaúd-Arábia, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Irak, Szudán, Dél-Szudán vagy Líbia.

Az aláírók többsége olyan ország, amely a női jogok érvényesítését illetően

a 20 legrosszabb közé tartozik a Women, Peace and Security Index szerint

– jegyzi meg a Guardian.

Magyarország mellett csak két másik európai ország támogatta a koalíciót. Az egyik Lengyelország, ahol az alkotmánybíróság éppen csütörtökön korlátozta a legális abortusz lehetőségét arra a két esetre, ha az anya élete forog kockán vagy a gyermek nemi erőszakban fogant. Utóbbi esetben csak a 12. hétig engedélyezik a terhesség megszakítását.

A másik támogató európai ország pedig az a Fehéroroszország, ahol a hatalom éppen lábbal tiporja az elsősorban nők által vezetett kormányellenes demonstrációkat.

A koalíció megkötéséről szóló virtuális konferencián – a Facebookon közzétett videója alapján – Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter képviselte az országot.

Videójában a miniszter arról beszélt, nagyon örül annak, hogy egyre több olyan kezdeményezés és partnerség születik az Egyesült Államok kormányával és más, hasonló gondolkodású országgal, amelynek célja a közös fellépés.

„Meg kell mutatnunk az élet értékét, a gyermekvárás és a születés örömét”

– mondta Novák.

(Guardian/444.hu nyomán)

(Kiemelt fotó: MTI/AP/TUT.by)

Valódi Hírek