Lukasenko két hét alatt sem tudta vérbe fojtani a tüntetéseket: Újra százezres tömegek az utcákon

„Ez egy maratoni ellenállás, amivel a rezsim nem tud mit kezdeni.”

Egyelőre úgy tűnik, erőszak nélkül értek véget az újabb tüntetések Fehéroroszországban, hogy így követeljék Lukasenko államfő lemondását.

A végeláthatatlan tömeg egészen az elnöki palotáig menetelt, ahol az ellenzéki szervezetek vezetői mondtak beszédet.

Miután vasárnap Minszkben és más fehérorosz városokban összesen több százezren vonultak az utcákra az elcsalt választás miatt, nagy kérdés volt, hogy az emberek békésen hazamennek-e, és mennyire lesz agresszív a rendőrség vagy a katonaság, de egyelőre nem érkezett hír arról, hogy éjjel bármi rendkívüli történt volna.

Ez egy maratoni ellenállás, amivel a rezsim nem tud mit kezdeni. Éppen ezért fogunk sikerrel járni. Van erőnk, akaratunk és kitartásunk. Ehhez viszont mindenkinek kiabálnia, kritizálnia, felvonulnia és bojkottálnia kell. Ki kell állnia a jogaiért és abbahagynia a rendszer támogatását” – idézi az Ellenzéki Koordinációs Bizottság tagját, Maria Kolesnikovát az euronews.

A rendőrség és a katonaság egyelőre kitart Lukasenko mellett.

Azért, hogy a hadsereg könnyebben beavatkozhasson, hivatalosan az „emlékművek védelmével” bízták meg őket. Aki egy emlékmű közelében próbálkozik rendbontással, az nem a helyi rendőrséggel, hanem a hadsereggel találja szemben magát – márpedig Fehéroroszországban annyi a háborús emlékmű, hogy ezt a kitételt szinte mindenre rá lehet húzni – emlékeztet a hvg.hu. A Belügyminisztérium pedig azt közölte, hogy minden tömegrendezvény megtartása illegális.

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt Litvániából üzent: „Az emberek felocsúdtak és nincsenek többé abban a helyzetben, hogy együtt éljenek egy olyan kormánnyal, amelyet nem fogadnak el”.

A tüntetők mellett világszerte szimpátiatüntetéseket tartanak. A prágai Károly-hídon például több százan alkottak élő láncot. Az észt fővárosban a belorusz nagykövetségig álltak sorba a demokrácia-pártiak, abban bízva, hogy még két hét után is meg lehet változtatni a választás kimenetelét.

Egyelőre Oroszország nem tervez beavatkozni, ahogyan a NATO sem.

(euronews/hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek