A Fidesz elutasítja a gazdagokat jobban, a szegényeket kevésbé adóztató többkulcsos adórendszert

Kósa Ádám EP-képviselő szerint „a felelőtlen gyurcsányi politika ígérethalmazai miatt ment csődbe Magyarország”.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője jelentést készített az Európai Unió szociális és foglalkoztatási politikájáról. Ebben többek között az is szerepel, hogy

Magyarországon vissza kell állítani a progresszív adózást,

ugyanis a jelenlegi rendszer a gazdagokat még gazdagabbá, a szegényeket pedig nincstelenné teszi.

Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint a Dobrev-jelentés felelőtlen ígérgetés, amely a magyar polgárok számára elfogadhatatlan. A nagyobbik kormánypárt uniós képviselője szerint a Dobrev Klára által benyújtott javaslat célkitűzéseinek megvalósítására nincs az EU-nak fedezete. A képviselő továbbá azt is sérelmezte, hogy a jelentésben nem javaslatok szerepeltek, hanem teljesítendő célok.

A kormánypárti képviselő kifejezte, hogy a Fidesz kiáll a kiáll a munkahelyteremtés, az önálló és felelős adópolitika mellett, és a DK képviselője által benyújtott javaslat szembenáll mindezekkel. Kósa szerint a többkulcsos adóval olyan emberek nem fizetnének adót, akiknek anyagilag lehetőségük lenne rá. A Fidesz képviselője szerint a jogállamisági kritériumok teljesítése nem lehet része a szociális politikával kapcsolatos diskurzusnak.

A kormánypárti EP-képviselő szerint különösen érthetetlen, hogy miért készít jelentést egy olyan ország képviselője az eurózónáról, amely ország nem tagja annak. Kósa Ádám szerint hazánkban a minimálbér megállapításának rendszere kimagaslóan működik.

Mindezzel szemben fontos tény, hogy az egykulcsos adórendszer a magasabb keresetűeknek alacsonyabb, míg az alacsonyabb jövedelműeknek magasabb adókulcsot jelent. Megállapítható, hogy ez a szegényebb rétegektől nagyobb anyagi hozzájárulást igényel, a gazdagabbaknak viszont jelentősen nagyobb összeg marad a zsebükben.

(Kép forrása: hvg.hu)

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek