Áttörés a tuberkulózis elleni harcban: Milliók életét mentheti meg az új felfedezés

Afrikában és Ázsiában jelenleg is tizedeli a lakosságot ez a betegség.

A WHO (Világegészségügyi Szervezet) jelentése szerint évente több mint 10 millió ember fertőződik meg tuberkulózissal, és a világ lakosságának egynegyede jelenleg is a betegség látens formájával él együtt.

Sok eset azonban felderítetlen marad, mert a kórokozó, a Mycobacterium Tuberculosis nem azonnal betegíti meg azokat, akiket megfertőz.

Ebben az esetben a test immunrendszere többnyire nagyjából két évig képes kordában tartani a fertőzést, amíg az aktívvá nem válik.

A betegséget csak az aktív fertőzés fázisában levő érintettek adják tovább, viszont ahhoz, hogy ez megtörténjen, kis mennyiségű kórokozó belégzése is elegendő. Ilyen módon a baktérium terjedésének az esélye igen magas.

A tuberkulózis elterjedtségét mutató világtérkép (WHO)

A University College London kutatói most olyan eszközt fejlesztettek, amely előre tudja jelezni, hogy egy személy milyen eséllyel fog megbetegedni tuberkulózisban.

Olyan algoritmust hoztak létre, amely egyes országokban akár teljesen el is törölheti a betegséget, de mindenképpen lassítani lehetne a terjedését.

Ehhez több országban, több tízezer résztvevő segítségével végeztek felméréseket, melyeknek során olyan adatokat rögzítettek, mint az életkor, a tuberkulózis kórokozójának való kitettség, az adott személy immunrendszerének állapotára vonatkozó adatok, valamint azt is, hogy vizsgált személy migrációs háttérrel rendelkezik-e.

A Global Health Institute tudósai azt mondják, hogy ez az első alkalom, amikor a betegek előtörténetét használták fel arra, hogy megjósolják annak az esélyét, hogy aktív tuberkulózisban megbetegedjenek.

Az újonnan kifejlesztett eszköz abban segítene az orvosoknak, hogy eldöntsék, hogy javasoljanak-e esetleges megelőző kezelést a betegeiknek.

Habár a legtöbb beteg, aki aktív tuberkulózisban szenved, a tünetek súlyossága miatt előbb-utóbb elmegy az orvoshoz, az algoritmus célja az, hogy azokat is beazonosítsa, akik tuberkulózissal fertőzöttek, ám a betegség látens fázisában vannak.

Ez azért fontos, mert a látens tuberkulózissal fertőzött gyerekek közül, akik azt megelőzően TBC-s beteggel találkoztak, veszélyeztettek: 16 százalékuk öt éven belül megbetegszik.

Ez a kockázati arány a felnőttek esetében 5% volt, de nem csak azesetben, ha bizonyítottan tuberkulózisos emberrel léptek kapcsolatba, hanem akkor is, ha olyan helyről származtak, ahol sok a fertőzés.

Egészségügyi szűrés Ugandában / fotó: WHO

A tanulmány szerzője, Rishi Gupta úgy nyilatkozott:

„Be tudjuk azonosítani azokat az embereket, akiknél a legmagasabb a kockázat a tuberkulózis kialakulására, így őket preventív antibiotikumokkal lehetne kezelni, mielőtt megbetegednének.”

Afrikában és Ázsiában a tuberkulózis továbbra is a vezető halálokok közé tartozik, holott antibiotikumokkal jól kezelhető betegségről van szó.

Ez az új eszköz azért fontos mert megelőző kezeléseket juttathat azokhoz az emberekhez akiknél magas a kockázata a betegség kialakulásának, miközben elkerülni azoknak a felesleges gyógyszerezését, akiknél nagyon kicsi az esélye a betegség kialakulásának.

A tanulmány, melyet a Natural Medicine Journal publikált ezen a héten, európai amerikai és ausztrál adatokat dolgozott fel; ezekben a régiókban olyan alacsony a fertőzöttség, hogy nem esélytelen a a betegség eltörlése.

Az olyan országokban ahol magasabb az esetszám, nehezebb a tuberkolózis ellen felvenni a harcot, mert a fertőzöttek a kezelés után újra elkaphatják a betegséget; ha azonban sikerül csökkenteni a megbetegedéseket, akkor egy hasonló modell alapján ezekben az országokban is el lehetne törölni a TBC-t, melynek aránya kiugróan magas a menekültek és a migránsok körében.

(The Guardian)

Valódi Hírek