Súlyos szövődményeket találtak olyan covid-fertőzötteknél, akik észre sem vették, hogy elkapták a vírust

Alattomos a járvány, és még túl keveset tudunk róla.

A brit országos egészségügyi kutatási intézet (National Institute for Health Research, NIHR) kutatása szerint aggasztóan gyakran előfordul, hogy a fertőzés hosszú távú hatásai a nem diagnosztizált betegeket is érintik.

Bár a legtöbb fertőzött átlagosan két hét alatt felépül a betegség enyhébb, három hét alatt pedig a súlyosabb formájából, a legrissebb, brit betegcsoporton végzett kutatás szerint

  • a koronavírus-betegek tizede még a betegség után három héttel is rosszul van,
  • öt százalékuk pedig akár fél évig is szenvedhet.

A NIHR szakemberei az adatelemzés után arra jutottak, hogy a visszatérő tünetek csaknem az egész szervezetet károsíthatják. A hosszú idő után is jelentkező tüneketet négy csoportba sorolták:

  • tüdő- és szívproblémák
  • intenzív ellátás után fellépő panaszok
  • vírusfertőzés utáni kóros fáradtság
  • a Covid19 nem múló tünetei

A hosszan elhúzódó betegségben érintettek közül sokakat kórházban kezeltek, de számosan voltak azok is, akiknek megelőzőleg sem tesztjük, sem pedig diagnózisuk nem volt, csupán enyhe tüneteik.

A kutatás bebizonyította, hogy a feltételezés, amely szerint a súlyos Covid-betegeknek vannak a legdurvább tüneteik, egyszerűen nem igaz. Az alacsonyabb kockázatú csoportokba tartozó betegeket is érinthetik hosszú távú tünetek.

„Megtudtuk, hogy számos, sosem diagnosztizált fertőzött súlyosabb tünetekkel küzd, mint akiket heteken át kellett lélegeztetni” – mondta Elaine Maxwell, a jelentés szerzője.

Valódi Hírek