Nem engednek a zsarolásnak az SZFE-s diákok, október 23-ra hatalmas tüntetést szerveznek (+videó)

Csak olaj volt a tűzre Vidnyánszkyék ultimátuma.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem sztrájkoló hallgatói és oktatói szerda délután sajtótájékoztatón reagáltak arra, hogy egy nappal korábban az egyetem új vezetése, köztük Szarka Gábor kancellár, Novák Emil és Dr. Zalán János rektorhelyettesek befejezettnek tekintették a szeptember 1-én hirdetett tanköztársaságot.

Közleményében a vezetőség öt pontban fogalmazta meg a hallgatók felé irányuló követelését, és azt is hozzátették, hogy a következő napokban nyilatkoztatni fogják az egyetem összes hallgatóját és dolgozóját az új vezetéssel való együttműködési szándékukról.

Az SZFE tiltakozó hallgatói szerdán kijelentették,

a tanköztársaságot nem lehet betiltani, annak feltételeit a tiltakozókon kívül senkinek sem feladata biztosítani.

Ez egy eszme, amelynek égisze alatt az egyetem minden polgára egyenlő. Nincsenek vezetők és nincs képviselet. Kiállunk az egyének felelősségre vonása ellen. Senki sem kötelezheti lojalitási nyilatkozat tételére sem a hallgatókat, sem a munkavállalókat” – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Elmondták, az általuk illegitimnek tartott vezetőség vizsgálatot kért az Oktatási Hivataltól arra vonatkozóan, hogy megfelelően folyik-e egyetemen az oktatási tevékenység. Ezt a bizonyító erejű dokumentációt az egyetemi közösség összeállította és benyújtotta.

A hallgatók szerint miközben a vezetőség rendre aggodalmát fejezi ki az autonómia eltiprásával kapcsolatban, az egyetemen zajló oktatást már gyakorlati eszközökkel is veszélyeztetik.

Az internetelérést este 18 órától reggel 7 óráig megszüntették az épületekben,

ahol ebben az időben tanórák zajlanak, és olyan kollégisták készülnek a másnapi óráikra, akik ezért a szolgáltatásért fizetnek az egyetemnek. Zsarolással kényszerítik az üzemeltetetéshez tartozó munkatársakat, hogy az osztálytermeinkbe, ahol a nap 24 órájában dolgozunk, ne engedjenek be minket” – mondták.

A sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy az eseményről készülő dokumentumfilm készülését azzal próbálják ellehetetleníteni, hogy megtiltották a kép-és hangrögzítést „egy olyan intézményben, ahol filmes képzés zajlik”.

Ezt követően a hallgatók bejelentették, hogy október 23-án megemlékezést tartanak

„a szabadságról, a bátorságról, a közös kiállás erejéről.

Induljunk el 16 órakor a Műegyetem rakpartról. Onnan, ahonnan 1956. október 23-án az egyetemisták megmozdultak azért, amiben hittek. Kiálltak az egyén és a közösség szabadságáért. Sétáljunk el együtt az Urániáig, és ezzel az ünnepi menettel emlékezzünk meg arról, hogy mi mindent lehet elérni, ha együtt cselekszünk! Tartsatok velünk, mindannyiunk szabadságáért!” hangzott el a felhívás.

A hallgatók mellett a sajtótájékoztatón felszólalt Németh Gábor, az SZFE oktatója is, aki elmondta, azzal, hogy Szarka Gábor tegnap magántevékenységnek nyilvánította a tanköztársaságot, valójában több száz ember legitim és jogszerű munkáját nyilvánította magántevékenységnek.

Csendben szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy az SZFE nem ő – az SZFE mi vagyunk. Megnevezett két személyt, Upor Lászlót és Csernai Mihályt, mint a tanköztársaság képviselőit. A tanköztársaságnak nincsenek képviselői, ezért őket felelősként megnevezni legalábbis különös gesztusnak tűnik. Ötletgazdája van. Ha bűnbakot keres, akkor megtalálta, én vagyok az”

zárta a sajtótájékoztatót Németh.

Sajtótájékoztató – 2020.10.14.

Közzétette: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK – 2020. október 14., szerda

.

(Kiemelt kép: SZFE/Facebook)

Valódi Hírek