Lukasenko alatt egyre forróbb a talaj: Tyihanovszkaja országos sztrájkkal, az EU szankciókkal menne neki

Meg vannak számlálva a diktátor napjai.

Október 12-én az EU külügyminiszterei a fehérorosz helyzet további rosszabbodásáról tárgyaltak. Egyúttal előkészítették a következő szankciós csomagot is, mellyel Alekszandr Lukasenkot, az elnököt, és most már családját is sújtanák, amiért ellehetetlenítette a politikai párbeszédet az ellenzékkel és erőszakkal lépett fel a tüntetőkkel szemben.

Szvetlana Tyihanovszkaja, az ellenzék egyik vezetője ultimátumot adott Lukasenkonak, melyben országos sztrájkot helyez kilátásba.

Tyihanovszkaja azt követeli a fehérorosz diktátortól, hogy engedje szabadon a politikai foglyokat, vessen véget az állami erőszaknak és mondjon le október 25-ig. Ha Lukasenko nem teljesíti a feltételeit, akkor október 26-ra lezárt utakat és sztrájkoló gyárakat ígér.

Franak Viacorka, Tyihanovszkaja tanácsadója azt írta a Twitteren, hogy a belarusz belügy nem változtatott a stratégiáján:

„A biztonsági erők nem hagyják el az utcákat és halálos fegyvereket is bevetnek, ha szükséges. A tüntetések, melyek most már nagyrészt Minszkben zajlanak, szervezetté és radikálissá váltak.”

Fehéroroszországban a választások óta, melyeket az 1994 óta hivatalban levő elnök Alexandr Lukasenko csalással nyert meg, folyamatosak a zavargások. A kialakult helyzetben az állami erők erőszakkal léptek fel békés tüntetőkkel szemben.

(Eureporter)

Valódi Hírek