A bírók 13-1 arányban leszavazták Polt Péter jobbkezének Kúria-elnökké választását

Hatalmas pofon a Fidesz jelöltjének.

Pénteken 13 nem, 1 igen arányban elutasította az Országos Bírói Tanács (OBT) Varga Zsolt András Kúria-elnökévé történő megválasztását – derült ki a szervezet honlapján közzétett határozatból.

A törvények szerint az OBT személyes meghallgatás alapján a Kúria elnökének tisztségére jelölt személyről előzetes véleményt nyilvánít. Az OBT tagjai pénteken egy rendkívüli ülésen meghallgatták Varga Zs.-t és kérdeztek is tőle.

Az ezt követően kiadott mai határozatukban az áll:

„Meggyőző és megnyugtató volt, amit a jelölt a meghallgatáson a jogegység, a bírósági szervezet tekintélye, a folyamatban lévő ügyekben az utóbbi időben tapasztalt nyilvánosan megfogalmazott kritikák közbizalmat romboló hatását illetően elmondott.

Nem lehet azonban elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy a jelölt korábban a bírósági szervezetrendszerben egyáltalán nem végzett ítélkezési tevékenységet, tárgyalótermi tapasztalattal nem rendelkezik, a peres ügyek és a bírósági igazgatás terén gyakorlati múltja nincs.

A rendszerváltás óta kizárólag olyan személy töltötte be a Legfelsőbb Bíróság, illetve Kúria elnökének tisztségét, aki ezt megelőzően hosszabb-rövidebb ideig bíróként is dolgozott.”

Az OBT arra is felhívja a figyelmet, hogy

„Varga Zs. András jelöltté válását kizárólag két közelmúltbeli törvénymódosítás tette lehetővé, amely nem feletethető meg annak az alkotmányos elvárásnak, hogy a bírósági szervezetrendszer csúcsára a más hatalmi ágaktól független, külső szemlélő számára is pártatlannak látszó személy kerüljön.”

Varga Zs. András

A fiaskónak súlyos hazai és nemzetközi következményei lehetnek, miután az Országgyűlés igazságügyi bizottságának fideszes többsége már támogatásáról biztosította a jelöltet, ahogyan a Fidesz-KDNP és a kormány több tagja is.

Pedig a sajtó már előzetesen megírta: sokan döbbenten fogadták a bírói karban, hogy tárgyalóteremben sosem ítélkező, egykori ügyészségi vezetőből csinálna kúriaelnököt a politikai hatalom.

Varga Zs. András jelenlegi alkotmánybíró Polt Péter helyetteseként, jobbkezeként, illetve az Apostoli Királyság államformáját lehetőségként felvető egyetemi oktatóként vált ismertté itthon.

A múlt héten megjelent uniós jogállamisági jelentés is aggályosnak nevezte azt a két törvénymódosítást, amelyekkel Varga egyáltalán főbíróvá választhatóvá vált Magyarországon.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek