A Facebookon csapott össze a koronavírusos újságíró és doktor Gődény

Haász János a kórházi ágyából olvasott be a járványbagatellizáló üzletembernek.

Ahogy arról beszámoltunk: koronavírussal kórházban fekszik Haász János, az Index korábbi újságírója, aki a portál fideszesesítése miatt távozott a laptól.

Haász szeptember végén már írt egy posztot a Szent László kórházban szerzett tapasztalatairól, amire a magát „doktor Gődénynek” nevező köztörvényes kamupártos csaló válaszolt a honlapján.

Erre reagált most egy hosszabb posztjában a harmadik hete a kórházban fekvő újságíró, aki egyebek mellett „járványtagadó covid-szélhámosnak” és „a koronavírus-járvány legkártékonyabb alakjának” nevezi Gődényt.

Haász János posztját változtatás nélkül idézzük:

Haász János (balra) és Gődény György (jobbra)

Jussunk végre közös nevezőre – válasz Gődény Györgynek

Vasárnap este vettem hírét, hogy az egyik legismertebb magyar járványtagadó covid-szélhámos, dr. Gődény György figyelmét is felkeltette az a Facebook-posztom, amelyet a László kórház covid-osztályán töltött első napjaim tapasztalatai alapján írtam.

Gődény doktor a honlapján reagált az írásomra, és bár sorait sok ismerősöm bántónak és arrogánsnak érezte, én örültem neki.

Örültem, mert végre reagált valamire.

A 2018-as választáson a kamupártjának adott 150 millió forintnyi állami támogatás eltűnése miatt például hiába kerestük épp a mai napig (a Gődény doktor által állítottakkal/sugalltakkal szemben amúgy én nem vagyok a Telexnél, írásom sem cikk volt, csak egy bejegyzés a privát Facebookomon).

De a lényeg: örülök, hogy most előlépett, így azzal a történettel és pénzzel is el tud számolni.

Persze még akkor is ott marad a lelkiismerete, amivel el kellene.

Ön ugyanis, Gődény doktor, a koronavírus-járvány egyik legkártékony alakja. Közszereplőként és orvosi egyetemet végzett, így szakértő illúzióját keltő megszólalóként kettős felelőssége van minden egyes kimondott szóért. Kár, hogy ezt a felelősséget ön nem ismeri fel vagy az nem érdekli önt, ki tudja, milyen szándékoktól vezérelve.

Ha felismerné, ha érdekelné, nem írna olyan humbug szövegeket, hogy ön majd meglátogat maszk és szkafander nélkül: pontosan tudja (vagyis nagyon ijesztő, ha nem tudja), hogy egy fertőző osztályra, ahol a betegek zsilipelt szobákban vannak, nem lehet csak úgy besétálni, pláne nem védőfelszerelés nélkül.

Visszatérve a felelősségre: ön egy olyan járványt, egy olyan vírust bagatellizál, aminek a pontos hatásait és működési mechanizmusát a tudomány még nem ismeri.

Meglehet, hogy a nagyfokú szigor és bezárkózás pártján lévők is túloznak – én sem gondolom, hogy indokolt lenne a tavaszihoz hasonló totális zár, vagy akár csak a határzár is -, de abba, hogy valaki túlzásba viszi a védekezést, nehezebb belehalni, mintha úgynevezett szakértőkre (például önre) hallgatva nem veszi komolyan.

Gödény úr, a koronavírus-járvány egy halálos pandémia. Ettől persze nem fog mindenki belehalni. Az ebola is halálos kór például, de abba se hal bele mindenki. Én se haltam bele a covidba, szobatársaim se haltak bele, még csak intenzívre se kerültünk, lélegeztetőgépre se kerültünk.

És igen, a koronavírussal fertőzöttek többsége túléli a betegséget – de sokan súlyos árat fizetnek ezért. Önnek pontosan tudnia kell, milyen mentális és fizikai állapotban van az, aki mondjuk három-négy mélyaltatásban és lélegeztetőgépen töltött hét után kerül ki az intenzívről.

Hozzájuk képest én enyhe tünetekkel megúsztam a kórt – ezzel együtt már harmadik hete kórházban vagyok, a pcr-tesztem még mindig pozitív.

De ez nem az én történetem, nem is akarok azt csinálni belőle (nem is az ön története, bár ön viszont azt csinál belőle). Hanem tízmillió magyar története, túlhajtott egészségügyi dolgozók története, könnyen a működőképessége szélére sodródó magyar egészségügy története, a magyar gazdaság fenntarthatóságának története, a szociálpolitikánk és úgy általában az egész társadalom története.

Lehet, hogy sokan most túlzottan aggódnak a járvány miatt – de ha részben a covid-tagadók felelőtlenségéből fakadóan elszabadul a pandémia, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

Szóval több felelősséget és tisztességet, kérem, doktor úr!

Csók mindenkinek.

Jussunk végre közös nevezőre – válasz Gődény GyörgynekVasárnap este vettem hírét, hogy az egyik legismertebb magyar…

Közzétette: Haász János – 2020. október 5., hétfő

.

Valódi Hírek