Müller Cecília azt kéri a magyaroktól, hogy a pedikűrösnél is mindenki viseljen maszkot (+videó)

Itt a hétfői operatív törzs.

Látható, hogy a járvány most már közösségeken túli terekben is, mindenütt általánosan terjed az egész országban –mondta Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Az országos tisztifőorvos közölte: az elmúlt 24 órában 702 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 13 beteg, közülük a legfiatalabb egy 54 éves férfi.

„Továbbra is nagyon fontos az idősek védelme, felhívom a figyelmet az egyéni felelősségvállalásra, ami nagyon fontos a mostani helyzetben”

– mondta Müller.

A tisztifőorvos szerint az oktatás rendben zajlik, egyelőre 17 óvodában és 7 iskolában rendeltek rendkívüli szünetet. 118 osztálynál és három teljes iskolánál digitális oktatásra tértek át.

Az iskolák felkészültek az október 1-jétől érvénybe lépő szabályokra: a nagyobb intézményekbe hőkaput telepítenek, a kisebb intézmények érintés nélküli hőmérőket kapnak.

Hozzátette:

37,8 Celsius-fok

lesz a határérték, amikor hazaküldik a gyerekeket az október 1-jén bevezetendő kötelező iskolai hőmérés után.

Ha valakinek meghaladja a hőmérséklete ezt az értéket, akkor egy kis pihenés után megismétlik a mérést, és ha akkor is eléri ezt, akkor hazaküldik. A megismételt szűrésre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy valaki kissé kimelegedve érkezik reggel – fejtette ki Müller.

A tisztifőorvos felszólított:

„Mindenütt tartsuk be a szabályokat, szépségszalonokban, fodrászatokban is viseljünk maszkot. Azoknál a szolgáltatásoknál a szépségiparban, ahol nem az arc kezeléséről van szó – gondolok itt pedikűrösre, manikűrösre –, a szolgáltatás ideje alatt is viseljünk maszkot.

Ez érvényes a szolgáltatást nyújtókra, és igénybe vevőkre is. Az arckezelést végzőknél természetesen addig levehetjük a maszkot”

Szerinte jó gyakorlat, ha a vendégek nem találkoznak egymással, ne legyen várakozási idő ezeken a helyeken. Nagyon jó, ha van érintés nélküli kézfertőtlenítő a helyszínen.

A recepción, ha egy nagyobb szalonról van szó, ne legyenek kitéve magazinok, tollak, hiszen ezeket kézről kézre adhatjuk. Meg kell akadályozni a továbbterjedést, ezért javasoljuk az érintésmentes kártyás fizetést

– sorolta hétfői jótanácsait a tisztifőorvos.

Videó:


.

Valódi Hírek