Müller Cecília: 4-5 hét múlva meg fog ugrani a halálozások száma (+videó)

Miután a fiatalok átadják az idősebb korosztálynak a vírust.

A járványügyi adatok azt mutatják, hogy a fertőzöttek számának növekedése miatt 4-5 hét múlva valóban emelkedhet a halálozások száma is – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elemzői figyelmeztettek arra, hogy Magyarországon is hasonló folyamat zajlik majd le, mint Floridában, Dél-Franciaországban vagy Spanyolországban, ahol a sok érintettel, de kevés megbetegedéssel terjedő fertőzés a fiataloktól gyorsan elért az idősebb korosztályokig, és ezzel az áldozatok száma is rövid idő alatt megugrott. Az elemzők szerint október elején emelkedhet meg az elhunytak száma.

Péntekre 927 újabb embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 22.127-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma az országban.

9 beteg hunyt el, ezzel a járvány kezdete óta 718 koronavírussal fertőzött ember vesztette életét.

A kórházban ápoltak száma is nő, jelenleg 577 beteget kezelnek kórházban, közülük 30-an vannak lélegeztetőgépen. A betegség jellemzően most is az idős korosztályt érinti súlyosan.

Müller Cecília szerint most „még nagyobb a felelősségünk, mint valaha volt”, hogy veszélyeztetett korosztály ne kapja el a vírust. Közölte: most koncentrált védekezésre van szükség. Müller Cecília többször azt állította, a WHO sztenderdjei alapján tesztelnek, a gyakorlaton nem változtatnak.

Beszélt arról is, országosan 29 kórházat jelöltek ki a középsúlyos, súlyos betegek ellátására, amelyek 3 részletben lépnek be az ellátásba. Elkezdődtek az átvezénylések, ez azt célozza, hogy a megfelelő helyen megfelelő ellátást kapjanak a betegek.

Müller egy kérdésre válaszolva elmondta, mi a helyzet a koronavírus-fertőzés miatt digitális oktatásra küldött gyerekekkel és családjukkal.

Ha egy gyerek pozitívvá válik, akkor a vele egy háztartásban élők és az őt körülvevő osztálytársak kontaktszemélynek minősülnek. Náluk a 10 nap lappangási idő alatt figyelni kell a tüneteket, ám az ő szüleik már nem számítanak szoros kontaktnak. Ha jelentkeznének rajta a tünetek, akkor szólni kell a háziorvosnak és mintát vesznek tőle.

Videó:

Operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. szeptember 25.)

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. szeptember 25., péntek

.

(via)

Valódi Hírek