Péntektől az orr alatt vagy a tokán hordott maszkokért is büntethetnek Budapesten

Bekeményít a főváros, mert nagyon terjed a járvány a felelőtlen emberek miatt.

A Fővárosi Közgyűlés döntésének értelmében péntektől szigorúbb maszkviselési szabályok léptek életbe Budapesten.

Eszerint a tömegközlekedési járatok, a boltok, a bevásárlóközpontok és piacok mellett immár a mozikban és színházakban, és cirkuszi előadáson, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata.

A rendelet szerint az ott tartózkodó, hat évnél idősebb személynek a száj- és az orrnyílását – különösen textil vagy papír maszkkal, sállal, kendővel, illetve bármely egyéb, a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas eszközzel – teljes egészében és folyamatosan el kell takarnia.

Ha ezekben az intézményekben és helyszíneken valaki nem vagy nem megfelelően visel maszkot, akkor

8 ezer forintig

terjedő helyszíni bírsággal vagy 15 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Helyszíni bírságot akkor szabhatnak ki, ha az érintett felhívásra sem tartja be a maszkviselési szabályokat. A rendelet kivételként határozza meg az említett helyeken való étel- és italfogyasztást, valamint a maszkviselési kötelezettség az előadókra nem vonatkozik.

A fővárosi önkormányzat már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a nem megfelelő maszkviselés, vagyis például az orr szabadon hagyása is a szabályok megszegésének minősül.