Meghalt Jiří Menzel

Nyugodjon békében!

Életének 83. évében meghalt Jiří Menzel cseh filmrendező.

Menzel halálhírét felesége, Olga Menzelova tette közzé vasárnap este egy Facebook-posztban, amelyhez egy videót is csatolt: ezen Menzel családjával látható, betegsége utolsó fázisáig.

„Szeretett Jiřinkónk, becsületesek közül is a legbecsületesebb. Tegnap este karjainkban hagytad itt evilágunkat”

– írta a feleség.

Jiří Menzel filmrendezőként, forgatókönyvíróként, színészként és színházi rendezőként is ismert.

A csehszlovák újhullám kiemelkedő alakja, a Bohumil Hrabal regénye alapján készült Szigorúan ellenőrzött vonatok c. filmje 1967-ben Oscar-díjat nyert a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Menzel a prágai Művészeti Főiskola filmművészeti szakán (FAMI) szerzett filmrendezői diplomát 1962-ben.

1956–57-ben a prágai televízió asszisztense. 1963-ig a Csehszlovák Híradó munkatársaként Véra Chytilová asszisztense, 1963–1965 között egy filmstúdió rendezője volt.

1965-től rendezőként dolgozik a Barrandov Studio filmstúdióban. 1965-ben készítette első rövidfilmjeit. 1971-ben Svédországban, 1977–78-ban az NSZK-ban, valamint Svájcban vendégrendező volt.

Közismert a barátsága sok magyar művésszel.

Játszott több magyar filmben (például Szívzűr – Böszörményi Géza, Felhőjáték – Maár Gyula, Franciska vasárnapjai – Simó Sándor, Az ajtó –Szabó István); színdarabot is rendezett Magyarországon.

A Katona József Színházban, Carlo Gozzi Szarvaskirály című darabját vitte színre. Tanított a londoni filmfőiskolán. 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetésben részesült.

Filmjei közül legsikeresebb a Szigorúan ellenőrzött vonatok, melyet az Oscar-díj mellett Golden Globe-ra és BAFTA-ra is jelöltek, de csak az elsőt nyerte el.

Menzelt háromszor jelölték Arany Medvére a Berlini Filmfesztiválon, a Pacsirták cérnaszálon c. 1969-es filmjével nyert megosztva 1990-ben.

Másik két jelölése az Őfelsége pincére voltam (2006) volt, mellyel elnyerte a FIPRESCI-díjat, illetve az Aki aranyat keres c. filmje (1957).

Karlovy Vary Kristály Glóbuszát egyszer nyerte el, 1968-ban a Szeszélyes nyárral, és kétszer jelölték Velencében Arany Oroszlánra, 1981-ben a Sörgyári capricciót, míg 1994-ben az Ivan Csonkin közkatona élete és különleges kalandjai c. filmjét.

Nyugodjon békében!

Valódi Hírek