Alföldi kifakadt Vidnyánszkyra: „Egy ember lelki frusztrációi és kisebbrendűségi érzése miatt szétverik a teljes magyar színházi életet”

Nem finomkodott.

A Szekszárdi Vasárnap nevű lapnak nyilatkozott Alföldi Róbert színész, rendező, a Nemzeti Színház korábbi igazgatója.

Alföldi a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) átalakítása kapcsán, Vidnyánszky Attilára célozva úgy fogalmazott:

„Az egész magyar színház egy ember több évtizedes lelki frusztrációja és kisebbrendűségi érzése miatt teljesen szétverődött.”

Hozzátette:

„Semmi nem számít, csak az, hogy a hatalomhoz dörgölődző, valamikor igazán érdekes színházi alkotó a saját kénye kedve szerint alakít át mindent, és büntet mindenkit, akiről ő úgy gondolja, hogy megbántotta valamikor.

Közben felháborítóan olyan fogalmakat sajátít ki és használ, mint a hazaszeretet, a magyarság vagy a kereszténység. Miközben csak arról van szó, hogy a legprimitívebb módon bosszút áll saját, évtizede hordott vélt sérelmeiért.

Szóval csak az lesz a fontos, hogy ki hányszor emlegeti Istent, ki szavaz a Fideszre, és lehetőleg senki semmilyen kérdést ne tegyen fel. Mint a legdurvább 50-es évek, csak mások a sokszor puffogtatott vezérszavak.”

A kérdésre, hogy miért éppen Vidnyánszkyra bíz mindent a kormány, úgy válaszolt:

„Hát ki más? Ma Magyarországon csakis és kizárólag ő ért a színházhoz. Sem előtte, sem utána 50 évig senki más. Persze, azért ehhez nem árt, ha szépen beáll a jelenlegi hatalom szolgálatába.

A jelenlegi hatalomnak meg olyan a viszonya a kultúrához, mint annak a hírhedt mondásnak a Harmadik Birodalom időszakából: ha meghallom azt a szót, hogy kultúra, kibiztosítom a revolveremet. Lényegtelen terület, ellopni pénzt nem lehet, csak viszi.

Akkor meg csinálja valaki olyan, akinek semmi más nem fontos, mint a hatalom szolgálata, és hogy minden, az övétől eltérő más hangot, kritikus hozzáállást lehetetlenné tegyen.”

Kapcsolódó cikkünk:

Ez gyors volt: Vidnyánszky lényegében minden jogkört elvett a Színművészetitől

.

(via hang.hu)

Valódi Hírek